kalocsa

2019.12.03. 14:00

Nagy Aranykeresztet kapott Németh József mesterszakács

Németh József Venesz-díjas mesterszakácsot az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tüntette ki.

Gábor János

Németh József nemcsak itthon, hanem a határon túl is igyekszik népszerűsíteni a magyar gasztronómiát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az adható legmagasabb szakmai kitüntetéssel díjazta alapító tagjának kitartó munkáját az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend a napokban tartott gyűlésén, Lajosmizsén. Németh József ceremóniamesteri minőségében dolgozott a szervezetben, az idei évig, amikor is felmentését kérte a posztról. A díjat kísérő díszoklevél szerint „a magyar gasztronómiai kultúra megőrzésében, nemzetközi elismertetésében végzett munkássága elismeréseként” jutalmazták Nagy Aranykereszttel.

– Ez a lovagrend legmagasabb elismerése, olyanok kapják meg, akik a szakmáért letettek valamit az asztalra – foglalta össze a mesterszakács, megjegyezve, hogy ez az egyetlen olyan lovagrend, amelyet a Parlamentben hívtak életre. Elmondta: akárcsak a szervezet tagsága, ő is a közös mottó, „Hazám, szakmám, becsületem”, szerint igyekszik gondozni a magyar gasztronómia hagyományait, és így tesz majd a folytatásban is, de személyes okokból már sokkal kisebb gőzzel.

– Az év elején jeleztem, hogy szeretném, ha a munkát egy picit levennék a vállamról. Készülök a sok társadalmi munkából visszavonulni, amennyire lehet, ezért kértem, hogy mentesítsenek, mint ceremóniamester – számolt be, hozzátéve: az azóta lezajlott választáson már nem indult, így váltották a poszton. Egyébként Benke Laci bácsi halála miatt ugyanezen a tisztújításon választott a Lovagrend új nagymestert, aki a Tanyacsárda vezetője, Garaczi János lett. Az étterem-tulajdonos nagyon elismert a szakmában: lajosmizsei vendéglátóhelye fabódéból nőtte ki magát száz lóval működő, kétezer ember leültetésére alkalmas turisztikai komplexummá.

– A magam részéről: próbálom népszerűsíteni a magyar gasztronómiát, nemcsak itthon, hanem határon túl is, ezt az érdemeim között elmondták. Arra is büszke vagyok, hogy a legmagasabb turisztikai kitüntetésem, a Pro Turismo díj ugyancsak megvan, ami hozzájárulhatott ehhez a kitüntetéshez – vélekedett Németh József. Megjegyezte: természetesen nagyon örül az elismerésnek, amit nagyszabású ünnepség keretében vehetett át, illusztris vendégek, szakmai nagyságok, polgármesterek társaságában.

Németh József nemcsak itthon, hanem a határon túl is igyekszik népszerűsíteni a magyar gasztronómiát
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Bács-Kiskun megye volt a díszvendég

Németh József elmondta, bár ceremóniamesterként leköszönt, továbbra is dolgozni fog. Legfrissebb felkérésének éppen a hétvégén tett eleget, amikor a XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon, a Corinthia Hotel Budapestben zsűrizett és különdíjakat adott át. Számára egyébként megható ott lenni ezen a rendezvényen, amit Benke Laci bácsival közösen alapított, másfél évtizede. Hozzáfűzte: az esemény lényegében világhírű lett: idén már mintegy ötszáz bort neveztek a versenyre, számtalan országból. A fesztivál díszvendége nem mellesleg Bács-Kiskun megye és Soltvadkert volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában