Kecskemét

2019.12.11. 14:00

Megmutatták a diákoknak, milyen gyorsak a hackerek

A Bolyai gimnáziumban kedden a közösségi média veszélyeire, a személyes identitás védelmére hívta fel a figyelmet a Digitális Immunerősítő Program (DIP) roadshow. A diákok több állomáson is próbára tehették magukat, hogy lemérjék, mennyire használják biztonságosan a világhálót.

Sebestyén Hajnalka

Az iskola sportcsarnoka megtelt diákokkal, a roadshow egész napra tartalmas programot kínált

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széles körű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett 2017-ben a fiatalok digitális védelme érdekében. Ennek keretében valósul meg a Digitális Immunerősítő Program roadshow. 2019-ben az ország 14 iskoláját keresték fel, Kecskeméten a Bolyai gimnáziumra esett a választásuk.

Az iskola sportcsarnoka megtelt a diákokkal, a roadshow egész napra tartalmas és hasznos programot kínált számukra. Elsőként ­Poór Csaba, a DIP vezetője, majd Harnos István iskolaigazgató és Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő mondott köszöntőt. Ezeket követően a tanulók megnézhették az Internetes zaklató című filmet, majd DIP állomásain játékos formában kaphattak képet arról, mennyire védettek a hackerekkel szemben.

– A program fő célja, hogy a fiatalok tudatosabb legyenek az internet veszélyeivel szemben, biztonságos, értékteremtő online környezetben nőjenek fel. A roadshow öt témakört ölel fel: közösségi média veszélyei, adathalászat, személyes identitás védelme, technikai felkészültség, tudatosság. Olyan szakértők által összeállított tudásanyagot nyújtunk, amellyel felvértezzük a diákokat a digitális térben az adatvisszaélésekkel, lejáratásokkal vagy zaklatásokkal szemben – tudtuk meg Poór Csabától, a DIP vezetőjétől.

A szakember sok érdekes és megdöbbentő adatot osztott meg a fiatalokkal. Például kevesen tudják, hogy naponta 500 millió adatot lopnak el a hackerek. Tíz másodpercenként törnek fel oldalakat. Magyar lányok sokaságát zsarolták már Facebook-profilja feltörése után.

– Az egyéves munka eredménye az a 116 tanácsot tartalmazó kiadványunk, melyet most megosztunk a fiatalokkal. A programban száz szakember vett részt, köztük kibervédelemmel foglalkozók, pszichológusok, digitális pszichológusok, szoftverfejlesztők. A 116 tanács egyike sem tiltás, csak javaslat arra, hogyan lehet adatainkat, személyes identitásunkat megvédeni, hogy ne tudják felhasználni bűncselekményekhez. Megtanítjuk nekik, hogyan tudják kivédeni ezeket anélkül, hogy korlátoznánk saját internetes élményeiket – részletezte. – Ma egy átlagember az internetnek mindössze négy százalékát használja, a fennmaradó 96 százalék az úgynevezett Dark/Sötét web, ahol a hackerek dolgoznak. Jelenleg is több mint 50 ezer magyar ember komplett személyiségét árulják ezeken a felületeken – jegyezte meg Poór Csaba.

Az iskola sportcsarnoka megtelt diákokkal, a roadshow egész napra tartalmas programot kínált
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A bolyais diákok a film megtekintésekor a nagy kivetítőn keresztül láthatták, hogy három és fél perc alatt hogyan tör fel egy hecker egy Facebook-profilt. Emellett több állomáson különböző játékok várták őket, melyek fókuszában a digitális védettség állt.

A Digitális Immunerősítő Program roadshow eddig országosan több mint 13 ezer fiatalt és mintegy 500 tanárt szólított meg.

– Nagyon pozitívak a visszajelzések. A diákok mellett a tanárokra is gondoltunk, számukra hirdettük meg a tanármegőrző programot, melynek keretében segítünk nekik – a roadshow-n bemutatott – öt témakörben osztályfőnöki óravázlatot készíteni. Mivel ma a diákok felkészültségi szintje magasabb e témakörökben a legtöbb tanárénál, így szakmai segítséget nyújtunk nekik, hogy megfelelő információhoz juttathassák a fiatalokat.

A játékok során volt hackerjáték, szelfiszoba, emoji­aktivitás, nyereményjáték promócióbuktatókkal, digitális immunrendszer teszt és torpedó játék. Valamennyi az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában