Kecskemét / galériával

2019.12.16. 19:13

Megemlékeztek Kodály születésének 137. évfordulójáról

Hétfőn ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a kecskeméti Ókollégiumban a város szülötte, Kodály Zoltán születésének 137. évfordulójáról. A helyszín apropója, hogy jelenleg az épület ad helyet a felújítás alatt álló Kodály Intézetnek.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Gulyás Sándor

A városi ünnepségen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Engert Jakabné alpolgármester, Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Vígh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az ünneplőket elsőként Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója köszöntötte. Kiemelte, Kodály Zoltán Budapesten a zeneakadémia diákja és tanára volt, de Kecskemét is a szívébe fogadta, így együtt ünnepelhetik a nagyszerű zeneszerzőt, zenetudóst.

Hozzátette: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem égisze alatt működő Kodály Intézet felújítása, fejlesztési terve harmonikusan igazodik Kecskemét jövőbe tekintő víziójával. Korszerű felsőoktatási hellyé válik a felújítás és bővítés után.

Kodály Zoltán életét és munkásságát Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatója méltatta. Már hagyomány, hogy mindig az adott év Kodály díjasa mond beszédet az ünnepségen. Hangsúlyozta: nem Kodálynak van szüksége arra, hogy megünnepeljük e napon, hanem nekünk van arra szükségünk, hogy e napon összevessük mindennapjaink eredményét az ő példaértékű életével. A tanulságot pedig levonjuk.

A műsort színesítették a Kodály Intézet hallgatói által előadott Kodály művek. Az ünnepség második részében megkoszorúzták a Psalmus Hungaricus emlékművet a Kodály Intézet szomszédságában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában