Kecskemét

2019.12.02. 11:32

Már toborozza az új cég a buszvezetőket

Már gyártják Debrecenben azokat a Mercedes-Benz Reform 500 LE buszokat, melyek májustól szállítják majd Kecskeméten az utasokat. Az új szolgáltató, az Inter Tan-Ker Zrt. kérdésünkre közölte, a buszvezetők folyamatosan jelentkeznek náluk.

Hraskó István

A kecskeméti busztelephelyen már indulásra készen állnak a Hollandiából hozott buszok, melyek átmenetileg szállítják majd az utasokat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint arról beszámoltunk, a képviselő-testület novemberi döntése nyomán a MOL többségi tulajdonában lévő ITK Holding Zrt. egyik tagvállalata, az Inter Tan-Ker Zrt. végzi 2020. január 1-jétől 2029. de­cember 31-ig a buszos személyszállítást Kecskeméten. Természetesen sokan kíváncsiak arra, hogy a DAKK-korszak lejárta után hogyan fog zajlani az átmenet, milyen buszok közlekednek majd Kecskeméten, és ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben talán ennél is lényegesebb kérdés, lesz-e elegendő sofőr, aki vezesse a buszokat.

Megkérdeztük Hajdu Mártont, az ITK Holding Zrt. kommunikációs vezetőjét, hogyan történik a buszvezetők toborzása, voltak-e megkeresések a Volánbusz irányába, az ott dolgozó sofőrök átvételére, van-e együttműködés a két cég között, a munkavállalók mekkora része kerülhet át egyik cégtől a másikhoz. Megkérdeztük azt is, milyen fizetést és juttatásokat tud kínálni az Inter Tan-Ker a buszvezetőknek, és hogy kell-e attól tartaniuk a kecskemétieknek, hogy január 1-jétől buszvezetőhiány miatt esetleg kimaradnak járatok.

– Feladataink közül kiemelkedik a megfelelő tapasztalattal és helyismerettel rendelkező buszsofőrök felvétele. Fontos számunkra, hogy minél hosszabb távon tapasztalt és felkészült gépjárművezetőkkel dolgozzunk együtt, ezért a piaci átlagnál magasabb jövedelmet biztosítunk számukra, valamint a munkavégzésük helye Kecskemét lesz helyi járatú autóbuszokon – válaszolta röviden Hajdu Márton.

A szerződés rögzíti, hogy az Inter-Tan-Ker által biztosított buszok átlagéletkora jövő év május 1-jén nem haladhatja meg az egy évet, majd minden évben az átlagéletkor az előző évinél csak egy évvel lehet magasabb. A Közlekedési Központ azt is kikötötte, hogy az utolsó év kezdetén, azaz 2029. január 1-jén a buszok átlagéletkora nem lehet több, mint 7,6 év. Az új szolgáltató vállalta, hogy jövő év május 1-jéig 45 új gyártású – a novemberi közgyűlési előterjesztés szerint „alacsonybelépésű, illetve alacsony padlós” – buszt állít üzembe Kecskeméten (nyolc tartalék lesz), addig viszont ideiglenesen más, használt buszokat fognak bevonni.

Hajdu Mártontól megtudtuk, a négy hónapos átmeneti időszakban Hollandiából érkezett MAN buszok fogják szállítani az utasokat Kecskeméten, ezek már a déli iparterületen lévő telephelyen vannak. Májustól pedig új, hazai fejlesztésű és gyártású Mercedes-Benz Reform 500 LE buszok járják majd a város utcáit, ezeknek a gyártása most zajlik Debrecenben. Az ITK Holding Zrt. kommunikációs vezetője még annyit közölt, hogy a MAN buszoknál is egységes megjelenés lesz, hátul rájuk kerül Kecskemét címere, de a teljes végleges arculattal a Mercedeseket fogják ellátni.

A kecskeméti busztelephelyen már indulásra készen állnak a Hollandiából hozott buszok, melyek átmenetileg szállítják majd az utasokat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Mercedes-Benz-alvázra készülnek az új buszok

Az ITK Holding leányvállalatának, az Inter Traction Electrics Kft. honlapján bárki megtekintheti, milyenek lesznek a Kecskeméten tavasztól futó új, Reform 500 LE buszok. Mercedes-Benz-alvázra készülnek, a magyar cég saját fejlesztésű felépítményével. Motorjuk Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, a maximálisan szállítható utasszám 91 fő (ülések száma 35). Középen van mozgássérült­rámpa, a kerekesszékes hely oldaltámasszal, kétpontos biztonsági övvel rendelkezik. Az utasok komfortját a légkondicionáló mellett többek között wifi, fedélzeti USB-töltők, LCD-kijelző szolgálja. A biztonság érdekében az ajtókat záróirányban elektromos érzékelőkkel látják el (rácsukásgátlás), és automata tűzoltó berendezés van a motortérben. A buszokon holttérmentes fedélzeti kamerarendszer is működik majd. Belseje nagyon elegáns a parkettahatású padlóburkolattal. Egy kevésbé előnyös tulajdonsága viszont, hogy a hátsó egyszárnyú ajtónál – ahogy a Magyarbusz.info írja – „három komolyabb lépcsőfokot kell megmásznia a fedélzetre igyekvő utazóközönségnek”. A szakportál meg is jegyzi, hogy „az alacsony belépésű konstrukcióból adódóan az elővárosi, helyközi alkalmazás mellett elsősorban a kisebb forgalmú vidéki városok számára lehet optimális választás a Reform 500 LE” (a LE a low entry, azaz az alacsony belépés rövidítése).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában