galériával

2019.12.10. 20:00

Két mázsa mézadomány gyűlt össze Szabadszálláson

Jelentős mennyiségű adomány gyűlt össze a hagyományos Szabadszállási Mézes Napon, melyet Szent Ambrus napján rendeztek meg a helyi közösségi házban. A kétmázsányi mézet a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézmény, Szőke Tisza Otthona, valamint a Zöld Sziget Lakóotthona kapta meg.

Gulyás Sándor

Tizenharmadik alkalommal tartotta meg hagyományos mézes napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezet szabadszállási csoportja. A rendezvény megszervezése, valamint az adománygyűjtés id. Bíró László helyi méhésznevéhez fűződik. A mézes nap az elmúlt tizenhárom esztendő alatt szakmai nappá nőtte ki magát, ahol új információkhoz juthatnak a méhészek, illetve megoszthatják egymással tapasztalataikat. Idén Gégény Benjamin az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének szaktanácsadója tartott tájékoztatót a Méhészeti Nemzeti Programról, a jövő évi támogatásokról és jogszabályi változásokról.

A hagyományos méz- és a mézzel készült sütemények versenyét ezúttal is nagy érdeklődés kísérte. Akácméz kategóriában id. Gavron István és Riczu Imre termékét találta a zsűri legízletesebbnek. A selyemfűméz kategória győztese Riczu Imre lett, a vegyes virágméz kategóriát Sahin László, napraforgóméz kategóriát Boros József nyerte. Különdíjas lett Kovács Tiborné repcemézével. A legfinomabb mézeskalácsot Laczi Annamária, a legízletesebb mézes süteményt pedig Somogyi Istvánné készítette.

A rendezvény fő célja ezúttal is az adakozás volt. A gyűjtéshez 150 üveg Szentkirályi vegyes virágmézzel járult hozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezete. A mézadomány felét Böjte Csaba gyermekotthona, a másik felét pedig a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézmény Szőke Tisza Otthona kapta. A szabadszállási Nőszirmok klub idén is száz csomag mézeskaláccsal járult hozzá a nagyszalontai gyermekotthonba szánt karácsonyi adományhoz. A mézcsomagok, valamint az összegyűjtött tartós élelmiszerek kiszállítását az önkormányzat vállalta magára.

Részletes eredmények, akácméz kategória: 1. helyezett: megosztva id. Gavron István és Riczu Imre, 2. helyezett: Boros József, 3. helyezett: szintén megosztva Lacziné Kenderes Márta és Kovács Tiborné.

Selyemfűméz kategória: 1.helyezett: Riczu Imre, 2. helyezett: megosztva Boros József és Sahin László, 3. helyezett: Ifj. Gavron István.

Vegyes virágméz kategória: 1. helyezett: Sahin László, 2. helyezett: Boros József, 3. helyezett: megosztva Kovács Tiborné és Riczu Imre.

Napraforgóméz kategória: 1. helyezett: Boros József, 2. helyezett: Sahin László, 3. helyezett: Kovács Tiborné.

Különdíjas lett Kovács Tiborné repcemézével.

Mézes sütemény kategória: 1. helyezett: Somogyi Istvánné (mézes-karamellás szelet), 2. helyezett: Kékes-Szabó Ferencné (mézes tekercs), 3. helyezett: Sztupákné Pásztory Anna (vaníliás-mézes).

Mézeskalács kategória: 1. helyezett: Laczi Annamária, 2. helyezett: Laczi Annamária, 3. helyezett: Somogyi Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában