Kalocsa

2019.12.28. 11:30

Félmilliárd forintba kerül az új óvoda

A legolcsóbb megoldással is több mint 498 millió forintból épülhet meg Kalocsa új óvodája, derült ki az év utolsó képviselő-testületi ülésén.

Gábor János

A város igyekszik forrást találni a hiányra – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Mint ismert: az előző önkormányzati ciklusban indított óvodafejlesztési projekt keretében két kalocsai intézményt váltana ki a város egy új építésével. Az Ifjúsági Ház jelenleg kihasználatlan udvarára a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával húznák fel a létesítményt, amit eredetileg 150 fősre terveztek, de a források nem bizonyultak elegendőnek, így maradt egy szerényebb terv, a 75 gyermek befogadására alkalmas, később akár kétszer ekkorára is bővíthető ingatlan. Az építőanyagárak és más költségek rövid idő alatt bekövetkezett drasztikus emelkedése miatt végül ez az építkezés sem indult el az előző ciklusban. Ahogy telik az idő, egyre kevesebbre elég az elnyert keret: a legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismertetett árajánlatok alapján úgy 40 százalékkal kell többet költeni az óvodaépítésre, mint amennyibe a pályázat beadása idején, 2017-ben került volna.

– A legjobb ajánlattevő (Generál Építőipari Kft., Kalocsa – a szerző) bruttó 498 millió 33 ezer forintot írt. A pályázatban hozzárendelt pályázati forrás bruttó 357 millió 775 ezer forint, tehát az önkormányzat forráshiánya a legkedvezőbb ajánlat esetén is 140 millió 258 ezer forint – foglalta össze az ülésen dr. Filvig Géza. A Fidesz-KDNP-s polgármester – visszautalva független elődje kampányhajrában hangoztatott érveire, melyek szerint stabil a büdzsé – hozzáfűzte: így „nagyon hamar elapad” Kalocsa tartaléka. Leszögezte: igyekszik forrást találni a hiányra, aminek egy részét, közel 120 millió forintot valószínűleg fedezni lehet majd, egy költségnövekményekre szánt, uniós finanszírozású pályázatból. A polgármester arra kért felhatalmazást a testülettől, hogy intézkedhessen a kiegészítő támogatási igény benyújtásáról, illetve megoldást keressen a fennmaradó 20 millió forint kifizetésére is.

A tájékoztató után szót kérő Szabó Balázs jobbikos képviselő azt javasolta, hogy a 20 millió forintos tételt mihamarabb be kell emelni a következő évi költségvetésbe, arra az esetre, ha a városvezetés nem találna rá külső forrást. Dr. Filvig erre reagálva megjegyezte: lévén a pályázati segítséget sem lehet biztosra venni, egyelőre a teljes, 140 millió forintos költségnövekménnyel kell számolni. Leszögezte: mindenképpen arra rendezkednek be, hogy „ezt a projektet végig kell vinni”, hiszen kétségtelenül szükséges annak a két leromlott állapotú óvodaépületnek a kiváltása, ami miatt az egész procedúra elkezdődött. A polgármester hangsúlyozta: ha jövő tavasszal vagy nyáron lesznek a mostaninál kedvezőbb pályázati feltételek, akkor még lehet módosítani a büdzsét, ám ma csak így látja biztosítottnak, hogy elindulhasson az építkezés. Aláhúzta: semmi esetre sem szeretne kihátrálni a projektből.

A város igyekszik forrást találni a hiányra – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A téma kapcsán felszólaló dr. Bagó Zoltán független képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a városatyák ugyanezen az ülésen szavaztak meg egy 200 millió forintos, szükség esetén lehívható folyószámla-hitelkeretet, ami szintén biztosítja a tervet. Dr. Filvig hozzáfűzte: pont ennek érdekében indítványozta, hogy ilyesfajta tartalékkal is rendelkezzen az önkormányzat.

A képviselő-testület 12 igennel elfogadta a napirendet, így elindulhat a pályázati és egyéb forráskeresés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában