jégtisztítás

2019.12.28. 08:00

Elvitték a kalocsai Liszt Ferenc szobrot

Az érsekségi beruházások keretében elszállították az ikonikus Liszt Ferenc-szobrot, hogy egy speciális, úgynevezett jégtisztítással szabadítsák meg az évtizedek alatt rárakódott szennyeződésektől.

Gábor János

Fotó: Vörös Márta

Erről a módszerről elég annyit tudni, hogy a szobor fémfelületét apró jégdarabkákkal bombázzák, ettől az egész lehűl, sokkal gyorsabban, mint a rajta lévő lerakódások, amelyek így egyszerűen leválnak. Ez a tisztítás teljesen sértetlenül hagyja az alkotást, ami bármi más, mechanikus megoldással aligha lenne lehetséges.

A fém eredeti állapotának és vastagságának megóvása rendkívül fontos kérdés: még mikro sérüléseket sem szabad hagyni rajta, nyilatkozta Vörös Márta, a beruházásokért felelős főmérnök. A szakértő hozzátette: ha ezzel elkészülnek, a szobor Kecskemétre utazik, ahol a készítő, Eskulics Tamás veszi majd kezelésbe. A szobrász az aprólékos helyreállítás mellett egy védőréteggel is ellátja majd alkotását, hogy ellenállóbbá tegye az időjárási körülményekkel szemben.

A Kalocsát életében többször megjárt, az akkori érsekkel remek kapcsolatot ápoló zeneszerző szobra jövőre kerül vissza, az addigra kissé átrendeződő Szentháromság térre. Új pozícióban lesz: eddig a templom és az Érseki Palota bejárata közötti képzeletbeli tengelyen helyezkedett el, a gesztenyefák alatt – innen kerül majd át a székesegyház Asztrik tér felé eső fala mellett húzódó, jelenleg kialakítás alatt álló parkba. A szoborhoz készül egy új elem is, egy tábla, amelyre Liszt magyarságtudatára vonatkozó gondolatait vésik fel.

Fotó: Vörös Márta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában