hartai szennyvíztisztító

2019.12.05. 07:00

Az egyik legmodernebb technológiát alkalmazzák

Hartán tartották a Közép- és kelet-magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési projekt sajtónyilvános rendezvényét, mely hétköznapi nevén a dunapataji szennyvízberuházást és a hartai szennyvíztisztító telep teljes megújítását foglalja magában.

Zsigmond Enikő

Szabó András, Dollenstein László, Mátyus Zoltán, Sutus Csaba a fórumon

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

Hartán húsz éve lezajlott a szennyvízhálózat kiépítése, Dunapataj pedig a 2017-ben kezdődött szennyvízberuházás célegyenesében tart, és hálózatával csatlakozik a hartai szennyvíztisztító telephez. Szerencsés egymásra találás volt ez, hiszen Dunapatajnak így nem kellett saját telepet létesíteni és később fenntartani, Harta pedig a projekt keretében a régi fogadóállomást egy teljesen új technológiával dolgozó teleppé tudta újjáépíteni.

Dollenstein László, Harta polgármestere köszöntőjét követően Sutus Csaba, a Magyar Vakond Kft. képviselője tájékoztatójában elhangzott, hogy a telep próbaüzeme folyamatos, a hartai szennyvízátemelő állomások felújítása a napokban kezdődik és a jövő év elejére be is fejeződik, a dunai bevezetés korrigálására nem kedvező a jelenlegi magas vízállás, de a megoldás itt is folyamatban van, a dunapataji hálózat pedig szinte százszázalékosan kiépült.

Szabó András, a Bionergy Hungary Kft. képviselője az új szennyvíztelep technológiájáról adott nagyon részletes, képekkel illusztrált, szakmai tájékoztatót. Mint a próbaüzem vezetője elmondta, nagyon korszerű, ciklátor bio­lógiai tisztítási technológiát alkalmaznak, a hozzá tartozó mechanikai tisztítással és iszapkezeléssel. A telep befogadókapacitása 750 köbméter naponta, mely magában foglalja 50 köbméter szippantott szennyvíz fogadását is. Az elsődleges mechanikai tisztítás után a biológiai medencékbe kerül a szennyvíz, ahol egy rendkívül összetett baktériumközösség él – úgynevezett eleven iszap –, melyek elvégzik a szennyvíz tisztítását. Ha kedvezőek a feltételek, a baktériumok szaporodnak, a keletkezett fölös iszapot szivattyúkkal eltávolítják és víztelenítés után komposztálni lehet, mely mezőgazdasági hasznosításra alkalmas. A lakosságot leginkább érdeklő kérdés, hogy a telep felől számíthatnak-e szaghatásra, mivel a komposztálás ugyan fedetten, egy geotextília paplan alatt megy végbe, viszont a szennyvíztisztító medencék nyitottak, azonban ha a baktériumok jól működnek, akkor nem kell szaghatással számolni.

Dollenstein László polgármester megerősítette, hogy a próbaüzem során, a feltöltés kezdetekor, átmenetileg volt szaghatás, de amint elkezdtek dolgozni a baktériumok, a medencék mellett közvetlenül sem volt érezhető kellemetlen szag.

Arra a kérdésre, hogy felkészültek-e olyan extrém körülményre, mint például meghibásodás, vagy ha egy nagy esőzés következtében bejut a csapadék a rendszerbe és megnöveli a beérkező szennyvíz mennyiségét, a szakember többféle automata vészprogram beépítését ismertette.

Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű Kft. vezetője, mint a régi telep eddigi és az új rendszer leendő üzemeltetője a dunapatajiak számára egy sajátos törvényi szabályozásból adódó jó hírt is megosztott a jelenlévőkkel.

Szabó András, Dollenstein László, Mátyus Zoltán, Sutus Csaba a fórumon
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

A jogszabályok szerint, ha egy új csatornahálózat és szennyvíztisztító telep megépül, akkor a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szabályozása szerinti, a költségeket teljesen figyelembe vevő árképzést alkalmaznak, ami 450 forint körül van köbméterenként. De mivel jelen esetben egy szennyvíztelepre csatlakozik rá két település, ez egy szennyvízközmű rendszert alkot, és a mai jogszabályok szerint, ha egy meglévő közműrendszerhez csatlakozik egy új, akkor az eddig alkalmazott díjakat kell alkalmazni a csatlakozónál is, így a dunapatajiak a hartaiakkal azonos, 170 forint plusz áfa díjat fognak fizetni köbméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában