Kiskunfélegyháza

2019.11.11. 20:00

Tíz testvérből álló kamaraegyüttes koncertezett az Ótemplomban

Rónaszéki Gábor plébános hívó szavára zsúfolásig telt szombaton az Ótemplom Félegyházán. A híveket ezúttal nem szentmisére, hanem komolyzenei koncertre invitálta Gábor atya a félegyházi Sarlós Boldogasszony Templomba, ahol a Plébániai Esték hangversenysorozat keretében nagy sikerű koncertet adott a Benyus Testvérek Kamaraegyüttes.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A tíz testvérből álló kis szimfonikus együttes megalakulásának idejét nem könnyű meghatározni, mivel a gyermekek születésük sorrendjében fokozatosan kapcsolódtak be a közös zenélésbe, így a kamaraegyüttes közös múltja több mint harminc évre tekint vissza.

Benyus Sándor, az édesapa zongorázott, hegedült és kórust vezetett. Felesége, Anna pedig hegedült. Az évről-évre bővülő együttes tehát egy sokgyermekes házaspár zeneszeretetéből született. Tajgai a zene iránti szeretetet még gyermekkorukban megtapasztalták és a muzsikától felnőttként sem szakadtak el. A tíz testvér mindegyike a zenészhivatás mellett döntött, és diplomát szerzett valamely zeneművészeti egyetemen vagy főiskolán. A családi kamarazenélés hagyománya tovább folytatódik, mára már az unokák – majdnem mind a 37 – is együtt zenélnek.

Az elmúlt évtizedekben az együttes számtalan helyen fellépett. Koncertjeinek helyszíne volt többek között a Liszt-ház, a Magyar Rádió, az Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó és a Parlament. Koncertkörutak keretében eljutottak Erdélybe és Európa számos országába is.

A kamaraegyüttest Rónaszéki Gábor plébános mutatta be a félegyházi közönségnek
Fotó: Vajda Piroska
Benyus Sándor édesapa az együttes megalakulásnak történetéről mesélt
Fotó: Vajda Piroska

Az együttes tagjai hivatásuknak érzik, hogy elvigyék az élő zene szépségét azokhoz, akik ehhez nehezebben jutnak hozzá. Ezért rendszeresen koncertet karitatív jelleggel idősek otthonában, kórházakban, pszichiátriai betegeknél, börtönben, vagy fogyatékkal élőknél. A koncert előtt az is kiderült, hogy Félegyházára Rónaszéki Gábor plébános meghívására érkeztek. Gábor atyát ugyanis régi barátság fűzi az édesapához, Benyus Sándorhoz. A kamaraegyüttes előadásában ezúttal Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Arcangelo Corelli, Heinrich Ignaz Franz Biber, Tomaso Albinoni, Johann Joachim Quantz és Franz Schubert művei csendültek fel. A hangverseny után az esti szentmisén is közreműködött a zenekar.

Fotó: Vajda Piroska
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában