Kecskemét / Galériával

2019.11.16. 20:00

S. Vágó Eta festményeiből nyílt tárlat a Piarista Iskolában

Kiállítás nyílt S. Vágó Eta, festőművész alkotásaiból a kecskeméti Piarista Iskolában pénteken. A tanyasi gyermekkor emlékei, valamint az építészet és a természet szépségei jelennek meg a vásznakon.

Koós Kata

Fotó: Koós Kata

S. Vágó Etelka, festőművész gyermekkorában szüleivel a kocséri Kutyakaparó Csárda épületében lakott, mely egykor Petőfi Sándort is megihlette. Elmondása alapján a gyermekévek során szerzett élmények, tapasztalatok egész életére szívébe plántálták az Alföld és tanyavilágának szeretetét. E kötődés a mai napig alkotói motivációinak egyik alappillére. Számtalan festménye idézi a napjainkra már-már elenyésző rónasági, tanyasi világ értékeit, egyedi hangulatát. Alkotásaiból pénteken nyílt kiállítás a kecskeméti Piarista Iskolában.

A tárlatmegnyitó résztvevőit dr. Homicskó Árpád Olivér, nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, a Károli Gáspár Református Egyetem docense köszöntötte, aki beszédében Kosztolányi Dezső szavait idézve méltatta a festőművészt.

– „Ha azt is először látod, amit ezredszer nézel, akkor megőriztél valamit gyermekkori világodból”. Így festi, és így láttatja a világot S. Vágó Eta. Nemcsak őrzi múltjának emlékeit, hanem elénk adja, életre kelti, ujjai alázatosan vezetik az ecsetet, mert annak útvonalát a lelke álmodja. A hazafelé festmények a szülőföldhöz való végtelen ragaszkodás megható megjelenítései. Indulnánk mi is szülői, nagyszülői örökségeink morzsáit szedegetni, melyekre bátran lehetne jövőt építeni – mondta.

A szülőföld emlékeit ábrázoló képek mellett a festőművész másik két kedvenc tárgyköréből, az építészet és a természet szépségeiből merítő festmények is megtekinthetők a kiállításon. Kecskemét emblematikus épületei, valamint az Országház és a Nemzeti Színház képmása mellett színpompás csendéletek is megjelennek a vásznakon.

A tárlatot dr. Szenczi Árpád, főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem igazgatója nyitotta meg.

A kiállítás november 22-ig megtekinthető.

Értékmegőrző küldetés

S. Vágó Eta a szülőföld témájában készült alkotásai kapcsán elmondta: az eltűnő tanyavilág képi értékmegőrzése mellett egyéb szempont is motiválja.

– Gyönyörű, virágzó tanyasi világban nőttem fel, ahol az emberek még nyitottak voltak egymásra. Ennek ma már, a technika világában nincsen nyoma. Az emberek egyre inkább bezárkóznak. A szülőföldet ábrázoló festményeimmel ezeket a kapukat próbálom egy kicsit nyitogatni – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában