Prevenció

2019.11.16. 15:38

Országos rehabilitációs konferenciának adott otthont Nagykőrös

Országos, rehabilitációs, továbbképző konferenciának adott otthont pénteken a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet, valamint a Nagykőrös Egészségéért Alapítvány szervezésében.

Koós Kata

Az idén immár 24. alkalommal megszervezett, tudományos ülés fő témája ez alkalommal az érbetegségek korszerű ellátása volt. A rendezvényt Prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárának szavaival nyitották meg, aki személyesen nem tudott jelen lenni, így levélben hangsúlyozta a téma fontosságát.

– Általánosan elfogadott tény, hogy az egészségügyi ellátás jelentős részét kitevő, krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri vagy az onkológiai betegségek többsége, s ezzel együtt a leggyakoribb halálokok is valóban civilizációs betegségek. Ezeket egyfelől a várható élettartam folyamatos és örvendetes növekedésének, ezzel együtt a szervezet hosszabb és jelentősebb terhelésének, másfelől az egészségtelen életmódnak köszönhetjük. Ha végignézzük a legfontosabb rizikófaktorokat, a helyzet egyértelmű. A dohányzás, a magas vérzsír tartalom, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy éppen a pszichoszociális hatások mind jelentős mértékben függenek a saját döntéseinktől, hétköznapi rutinjainktól. Mindattól, amit mi magunk választunk magunknak – fogalmazott. A továbbiakban a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés fontosságát hangsúlyozta.

Majd a résztvevőket dr. Czira Szabolcs, polgármester köszöntötte, aki beszédében a nagykőrösi szakkórház közösségi erejét és munkáját méltatta.

Beszédet mondott továbbá Dr. Fazekas Gábor, a Magyar Rehabilitációs Társaság elnöke is, aki kiváló hagyománynak minősítette a nagykőrösi rehabilitációs konferenciát.

Fotó: Koós Kata

– Különösen jó, hogy az orvosokon kívül az egyéb team tagok is nagy számban eljönnek, ezáltal ez egy valóban a multiprofesszionalitást magában foglaló konferencia évről évre – mondta.

A délelőtt során az akut ellátást végző szakemberek számoltak be előadások keretében munkájukról, a délután folyamán pedig a team tagok mutattak be tanulságos eseteket, eljárásokat a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában