Jakabszállás

2019.11.25. 07:00

Minden álmuk, hogy új otthonba költözhessen Sanyika családja

Júniusban írtunk a 11 éves, nagy szegénységben élő jakabszállási Horváth Sanyikáról, aki egy düledező tanyán lakik idős, szívbeteg édesapjával és közfoglalkoztatott édesanyjával. Sanyi­ka arról vált ismertté szűkebb és immár tágabb környezetében is, hogy noha szegény sorsú, mindenkin segít és ha egy kis pénzhez jut, ajándékot vásárol belőle az embereknek. A közösség összefogott, hogy családjával új otthonba költözhessen.

Horváth Péter

Idősebb Horváth Sándor, Horváth Sanyika és Tóth Renáta a család düledező, életveszélyes házánál

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Sok minden történt a jakabszállási Horváth Sanyika életében, mióta írtunk róla lapunkban. Akkor barátja, szomszédja és az iskola könyvtárosa, Tóth Renáta tett közzé egy bejegyzést a közösségi médiában a kisfiú helyzetéről, a düledező, mára életveszélyessé vált tanyáról, a szegénységről, melyben családjával élnek, és Sanyika segítőkészségéről. A bejegyzés önálló életre kelt, több ezer kedvelés és megosztás repítette az országban a mindenkinek segíteni akaró Sanyika hírét. Renáta ekkor nagyot álmodott és egy tündérmese megvalósításába kezdett: a közösséget összefogva szervezett gyűjtést a kisfiú családjának, hogy új otthonba költözhessenek. Ezután nagyon sok ember segített kisebb-nagyobb összeggel és egyéb hozzájárulással, mindennel együtt összesen mintegy négymillió forinttal.

– Nyár óta nagyon sok jó ember segített nekünk, ami csodás érzés, hogy ilyen sokan szeretnének segíteni a családomnak – mondta Sanyika és elárulta, hogy még Gyöngyösről is érkezett hozzájuk egy motoros baráti társaság a nyáron, akik ajándékokat hoztak nekik. De kapott számítógépet, amivel nagy örömmel játszik, egy varrónő pedig ágyneműt készített a családnak.

Az igazi meglepetés azonban a mindenszentek hosszú hétvégéjén érte a kisfiút. – Éppen mozidélutánt csináltunk a Reni néninél, amikor Tündi néni, a Magyarkert vezetője átjött, hogy lakjunk náluk a télen – mondta örömmel Sanyika. Renáta hozzátette, hogy a család először félt elfogadni az ajánlatot, de meggyőzték őket, hogy ezt a telet már életveszélyes az egyre romló állapotú tanyaépületben tölteniük.

– Az épület teteje hiányos, ponyvát kellett kifeszíteni, hogy ne ázzon be és a falazata is nagy helyen hiányzik, oda egy rossz szőnyeget erősítettek, hogy pótolják azt. Ha tíz centi hó leesik, összeroskadhat az épület tetőszerkezete, ezért vált életveszélyessé a házban maradni – mondta Renáta.

Noha átmeneti segítség, de nem jelenthet végleges megoldást, a lehetőség tél végéig szól. Utána azonban ismét marad a düledező tanya, fürdőszoba és illemhely nélkül. Hacsak addig össze nem gyűlik a szükséges összeg.

Az utóbbi napokban új lendületet kapott az ügy, amikor a legnagyobb közösségi oldalon egy zalaegerszegi hölgy létrehozta a Horváth Sanyikának – Jakabszállásra elnevezésű nyitott csoportot, melyhez bárki csatlakozhat és felajánlásokat tehet, melyet aztán licitre bocsáthatnak és bevételét Sanyika családjának ajánlják.

– Azóta záporoznak a segítő szándékú emberek üzenetei, sokan ajánlanak fel különböző tárgyakat használatra és eladásra is. Érkeztek biciklik, valaki egy pénztárca-kollekció darabját, valaki pedig a sosem használt, nagy becsben tartott óráját ajánlotta fel. Egy férfi ismerősünk évekig spórolt arra, hogy kijusson külföldre kedvenc futballcsapata egy mérkőzésére és onnan vásárolt egy eredeti mezt, amit árverésre bocsátott – mondta Renáta, aki múlt hét szombatra egy jótékonysági süteményvásárt is meghirdetett, ami kiugró siker volt, több mint félmillió forinttal került közelebb a család új otthonához.

Idősebb Horváth Sándor, Horváth Sanyika és Tóth Renáta a család düledező, életveszélyes házánál
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Sanyika azt is elmondta, hogy milyen házról álmodik

– Egy másfél-két szobás kis házról álmodom, amiben kényelmesen elfér a családom. Nagy vágyunk, hogy legyen beltéri illemhely, fürdőszoba is, mert a tanyán ez sincs. Csodás lenne, ha a falu szélén lehetne, hogy ne kelljen annyit kerékpároznom az iskolába – mondta Sanyika, amihez Renáta hozzátette, hogy a mobilház is szóba került, mert könnyen, olcsón fenntartható. De az ideális egy tanya lenne, melyhez mintegy nyolcmillió forintra van szüksége a családnak, melyből kicsit több mint hárommillió gyűlt össze.

– Mindig a tündérmeséket emlegetem, hogy az élet egyszer a mesék forgatókönyve szerint alakuljon, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát. A legszebb karácsonyi történet lenne, ha a karácsonyfát az új, saját ház nappalijában állíthatnák fel – mondta Renáta, amihez Sanyika gyorsan hozzátette: – Örülnék, ha meglenne, ha az emberek jóságából összejönne és költözhetnénk, s akkor én is meghívhatnám magunkhoz Reni nénit. Neki pedig nem kellene mindig ezen gondolkodnia és aggódnia. Akkor mindenki megnyugodhatna – mondta Sanyika.

Tovább gyűjtenek Sanyika családjának

Renáta december 7-ére, szombatra jótékonysági Mikulás-­bált rendez Sanyikáért és családjáért az iskola tornatermében. A batyus bálra mindenkitől szeretettel várják a felajánlásokat a szervezők, melyeket a vendégek által megvásárolható tombolán sorsolnak majd ki. Aki szeret­ne felajánlást tenni, az általános iskolában teheti meg, és Tóth Renátát keresse. Aki pénzzel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Sanyikáék új otthonba költözhessenek, az a Jakabszállási Lokálpatrióták Egyesülete 51700526-10000771 számlaszámán megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában