Kalocsa

2019.11.23. 12:48

Kétmillió fát ültetnek szerte az országban

A Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Zrínyi Miklós utcai intézményének udvarán tartott faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester, Zsigó Róbert élelmiszer-felügyeletért felelős államtitkár és Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója csütörtökön. Az esemény jelképes helyi megnyitója volt annak a nagyszabású programnak, amelynek keretében országszerte mintegy kétmillió példányos erdősítés zajlik majd le a következő hónapokban.

Gábor János

Csonka Tibor, Zsigó Róbert és dr. Filvig Géza az új fákat kapó intézmény növendékeivel

Forrás: Petőfi Népe

Az egy természetes dolog, hogy a fák elöregednek, ezért nagyon-nagyon fontos a pótlás, a fásítás – utalt a városban hetekkel ezelőtt kezdődött faállománycserére Filvig Géza.

– Kiemelten fontos a természeti környezet védelme, éppen ezt szolgálja az Agrárminisztérium által elindított országfásítási program. Itt, Kalocsán is jelképes faültetéssel szeretnénk felhívni mindenki – civil szervezetek, önkormányzatok, családok – figyelmét arra, hogy valóban fontos, milyen természeti környezet vesz minket körül – mondta a tájékoztatón Zsigó Róbert.

A politikus kifejtette: a Vidékfejlesztési Program keretében közel 106 milliárd forint jut erdőgazdálkodásra, ebből 40 milliárd forintra lehet pályázni, kifejezetten erdősítésre. Az önkormányzatok és civil szervezetek számára is elkülönítenek egy 500 millió forintos keretet, elöregedett fák cseréjére.

– Valljuk, hogy az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat, a meglévő erdők fenntartásával, valamint újak létesítésével és telepítésével – szögezte le Csonka Tibor, a jelképes faültetéshez három csemetét adó Gemenc Zrt. vezetője. Elárulta: csak az ő gazdálkodási területükön kilenchektárnyi új erdő létesül; ennek első, háromhektáros szakaszát épp a tájékoztató napján zárták le.

Csonka Tibor, Zsigó Róbert és dr. Filvig Géza az új fákat kapó intézmény növendékeivel
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában