Mélykút - Kiskunmajsa

2019.11.13. 11:11

Imával emlékezett az apostoli nuncius

Michael August Blume, Magyarország apostoli nun­ciusa volt a főcelebránsa a mélykúti missziós hétvégét záró szentmisének. A vatikáni nagykövet, Bábel Balázs érsek társaságában vasárnap ellátogatott Kiskunmajsára is, az 1956-os emlékhelyekre.

Tapodi Kálmán

Négy napon keresztül zajlott az Utat mutat elnevezésű missziós hétvége Mélykúton. Verbita – azaz az Isteni Ige Társasága – missziót tartottak a Szent Tamás Katolikus Általános Iskolában, a mélykúti és a kisszállási idősek otthonában, illetve volt cigánymisszió is. A programsorozat vasárnap szentmisével zárult a Szent Joachim-templomban, ahol megáldották a missziós keresztet. A mise főcelebránsa Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa volt, aki maga is a verbita szerzetesrend tagja.

A magyar felmenőkkel bíró szentszéki diplomata – aki 2018 júliusa óta apostoli nuncius hazánkban – személyes kérése volt, hogy a misét követően látogassanak el Kiskunmajsára, hogy felkeressék azokat az 1956-os emlékhelyeket, amiket a Corvin közi felkelők néhai főparancsnoka, Pongrátz Gergely hozott létre. Az apostoli nuncius dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kísértében először a Kapisztrán Szent János ’56-os Emlékkápolnában imát mondva rótta le kegyeletét Pongrátz Gergely és szintén forradalmár fivére, Pongrátz Ödön végső nyughelyénél.

Nahimi Péter, az emlékhelyet fenntartó Pongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítvány kurátora elmondta: a kápolna falán lévő táblákon a szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak nevei olvashatók. A több mint háromszáz kivégzett között erdélyiek és egyházi személyek is voltak. Bábel Balázs érsek hozzátette, szülőhelyén, a Pest megyei Gyónon négy embert végeztek ki a forradalom után és az ő neveik is megtalálhatók az emléktáblákon.

– Tízéves voltam akkoriban és a családunkban is téma volt a magyarországi forradalom, hiszen nagyszüleim magyarok voltak – mesélte az amerikai származású diplomata. Mint elmondta: mindezek miatt is fontosak számára a 63 évvel ezelőtti magyarországi történések, amiket jól ismer. Mint felidézte: akkoriban szerezte az első tapasztalatait a menekültekről, mert az iskolájukban is megjelentek új gyerekek, akik ott kezdték el új életüket.

Michael August Blume apostoli nagykövet (balról) ellátogatott a kiskunmajsai 1956-os emlékhelyekre is a mélykúti missziós hétvégét követően
Fotó: Tapodi Kámán / Petőfi Népe

A nagyköveti látogatás a Pongrátz Gergely 56-os Emlékmúzeumban folytatódott, ahol a forradalom és szabadságharc történései mellett a szamosújvári származású Pongrátz-család története is megismerhető. A Pongrátz fivérek közül többen is aktív szereplői voltak a budapesti eseményeknek. Az emlékhelyet húsz évvel ezelőtt, egy korábbi tanyai iskolában hozta létre Pongrátz Gergely (1932–2005) és mindmáig ott működik az ország egyetlen ötvenhatos múzeuma, melynek udvarán megtekinthetők azok a nehézfegyverek, amiket használtak a harcok során.

A verbiták a keresztény hit terjesztői

Az Isteni Ige Társaságát, ismertebb nevén a verbita rendet Szent Arnold Janssen német pap-tanár alapította a hollandiai Steylben 1875-ben. A társaság célkitűzése a katolikus keresztény hit terjesztése az egész világon. Magyarországra 1916-ban érkeztek az első verbita rendtagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában