Jászszentlászló

2019.11.24. 19:26

Fotókon elevenedik meg a Kádár-korszak

A Jászszentlászlói Faluvédő és Helytörténeti Egyesület nyolc kiállításból álló sorozatának hetedik tárlatán helytörténeti fotókon elevenedik meg a Kádár-korszak a helyi művelődési házban.

Vajda Piroska

Mészáros László egyik kedvenc fotóját mutatja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A kiállítás arra fókuszál, hogyan töltötték szabadidejüket a jászszentlászlóiak abban a korszakban. Ezeket a képeket azonban bárhol bemutathatnák, hiszen akkoriban szinte minden településen ugyanazok a kikapcsolódási lehetőségek voltak. Olyanok, melyeket nem tiltott, hanem tűrt és támogatott a rendszer – nyilatkozta lapunknak Mészáros László, a helytörténeti egyesület vezetője. Elmondta, több mint tízéves munka eredményeként gyűjtötték össze a tárlaton bemutatott fotókat. Hatalmas kutatómunka eredményeként név szerint is feltüntették a képen látható személyeket, hogy ezáltal még személyesebbé tegyék a kiállítást – tudtuk meg az egyesületi elnöktől.

A tárlatot végignézve úttörőtáborok, akadályversenyek, szakkörök, számháborúzó gyerekek, majális, piknikezés a Rácz-erdőben, tánciskola, szocialista brigádok vetélkedője, lövészet, vadászatok szovjet vendégekkel, irodalmi színpad és mezőgazdasági kiállítások elevenednek meg. A Kádár-­rendszer jellemző ünnepei is visszaköszönnek a fotókon. A tárlat kiemelten foglalkozik a sportélet bemutatásával. Üde színfoltja és egyben Jászszentlászló sikersportja volt a rádióklub, amely világbajnokot is kinevelt Provics Ferenc személyében. A klub vezetőjéről, Györök Imréről hamarosan állandó kiállítást is rendez az egyesület – részletezte Mészáros László. A képek jól visszaadják a hétköznapokat is: az utcán bandázó és a Kerek-tóban fürdőző gyerekeket. De a korszakokon átívelő hagyományokat is bemutatja, így például a szüreti felvonulásokat, borversenyeket, a búcsút, szabás-­varrás tanfolyamot, a citerásokat és a színjátszókat is.

A kiállítássorozat keretében helyi alkotók is bemutatkoztak. Megismerhette a közönség Sütő Lajos fafaragványait, a néhai Kis Ferenc gobelinalkotásait és Bánfi Attila makett­jeit. A tematikus fotókiállítás-sorozat A polgárosodó vidék című tárlattal indult, majd bemutatták az első és a második világháború mindennapjait a katonaélettől a hátországig. A sorozat Bánfi Anita kézimunka-kiállításával zárul.

Mészáros László egyik kedvenc fotóját mutatja
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában