Kalocsa

2019.11.15. 14:32

Elszállították az emlékmű valamennyi szobrát

A korábban az Érseki Palota közelében állt I. világháborús emlékmű (Sidló Ferenc alkotása, Szili István öntötte ki, 1930-ban) szobrait a Szentháromság tér felújítása miatt el kellett mozdítani. Egy ideje az Astriceum Érseki Múzeum udvarán álltak – innen szállították el őket a napokban egy neves, Nógrád megyei restaurátorhoz.

Gábor János

Egy Nógrád megyei restaurátor tisztítja meg a szobrokat

Forrás: Petőfi Népe

Az alakok (zászlóvivő harcos, botjára támaszkodó, népi hímzéssel díszített szűrbe öltözött ember, anya gyermekével) az idők során alig sérültek, de a kilencven év alatt keletkezett szennyeződéseket, apróbb sérüléseket csak restaurátor szakember tudja helyreállítani. A szobrok felújítási munkája áthúzódik a jövő évre.

– A szobrokat Somoskőre szállítottuk, ott egy fémrestaurátor-szobrász, Bobály Ádám veszi kezelésbe őket – jelentette be Vörös Márta. A tér felújításáért felelős egyházmegyei főmérnök rámutatott: a réz patináját jelző zöldes szín mellett foltokban fekete lerakódások keletkeztek a szobrokon; ezek olyan masszív kitüremkedések, amelyeket szakembernek kell leválasztani az eredeti felületről. – Korszerű jégtisztítással távolítják el a szennyeződést, mert ezzel a módszerrel lehet csak sérülésmentesen megtenni – magyarázta.

Vörös Márta szerint nagyon kell vigyázni a szobrokra, hiszen korábban már szenvedtek el sérüléseket, mint például a katona a lobogóval, amelynek zászlórúdja jól láthatóan pótolt darab. Ezenfelül apró töredezettségek is keletkeztek, ezeket szintén javítani kell, mielőtt a szobrok zöld patinát kapnak. A restaurálás néhány hónapot vesz igénybe, így várhatóan az év elején lehet majd hazahozni és újra összeállítani az emlékművet, egy újjáépített talapzaton, a Szentháromság tér Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény felé eső szegletében. Itt új teret alakítottak ki az I. világháborús emlékmű számára.

Egy Nógrád megyei restaurátor tisztítja meg a szobrokat
Fotó: Petőfi Népe

Mire véget ér a főszékesegyház alatti korabeli templomok feltárása és a Szentháromság tér rekonstrukciója, a legtöbb emlékmű és szobor új helyre kerül. Ezek egyike az I. világháborús emlékmű, ami korábban az érseki kastély főkapujának közelében állt. A Szent István-mellszobor a mai Astriceum Érseki Múzeum előtt magasodott; innen kerül át a Kossuth Lajos utca és a Szent István út sarkára, míg Szent Asztrik érsek szobra a Hotel Kalocsa épületével szemben fog állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában