Kiskunhalas

2019.11.28. 14:00

Elsősegélynyújtást tanulhattak a szülők

Minden szülő számára ijesztő, amikor gyermeke eszméletét veszti, nem kap levegőt vagy épp lázgörcs gyötri. Ezekben a helyzetekben a higgadt, szakszerű segítségnyújtás rendkívül fontos, amihez a leendő és gyakorló szülők egy halasi mentőtiszttől kaptak útmutatásokat.

Mester-Horváth Nikolett

A halasi Kerekerdő Baba-mama Klub soron következő, harmadik találkozóját szerda délelőtt tartották a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. A leendő és gyakorló anyukák, apukák, nagyszülők ezúttal a babák részére történő elsősegélynyújtás fontos lépéseivel ismerkedhettek Benedek József, a Kiskunhalasi Mentőállomás munkatársának segítségével.

Egy beteg vagy megsérült gyermek számára történő segítségnyújtás nagy pszichés terhelést jelent a környezet, különösen a szülő számára. Az erős segíteni akarás szándéka mellett jelentős bizonytalanság tapasztalható a felnőtt részéről, ezért különösen fontos, hogy hiteles információkat kapjanak arról, hogyan tudnak a különböző ijesztő helyzetekben segíteni. – A közösségi oldalon működő csoportunkban a legtöbb szülő az elsősegélynyújtás kapcsán kért segítséget – mondta Csabankó Kitti édesanya, szervező.

Benedek József mentőtiszt először a csecsemők, kisgyermekek szakszerű újraélesztését mutatta be. A szakember elmondta, hogy a felnőtteknél leírt újraélesztési irányelvek alkalmazhatók a gyerekeknél is, figyelembe véve a kicsik anatómiai sajátosságait.

– Csecsemőknél például a befújáskor a száj és orrnyílást együtt vegyük a szánkba, úgy végezzünk öt befújást. A lenyomást a mellkas közepén, annak alsó felén két ujjal kell végezni és közben másik kezünkkel fogjuk a gyermek fejét. Természetesen, mindenképp tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot – hangsúlyozta.

Csecsemő- és kisgyermekkorban nem ritka jelenség a légúti akadály kialakulása, amikor evés közben félrenyel a gyermek vagy játék közben valamilyen tárgy kerül a légútba. A halasi mentőtiszt például a jelenlévő szülők által is jól ismert technikát, a köhögést javasolta azokban az esetekben, ahol nincs eszméletvesztés és tud köhögni a gyermek. Eszméletvesztés esetén, amennyiben jól látható a légúti akadály, azt a szájba nyúlva el kell távolítani.

A kisgyermekes szülők másik rémálma, a lázgörcs fellépése esetén Benedek József hangsúlyozta, hogy ne fogjuk le a gyermeket, roham közben ne adjunk neki gyógyszert és ne kezdjük el hűteni. Tegyük a gyermeket biztonságos felületre és fordítsuk oldalára, fejét óvjuk a sérüléstől párnával vagy más puha anyaggal. Orvost mindenképp hívni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában