galériával

2019.11.24. 15:30

Bácsalmáson folytatódott az országfásítási program

A kormány számára kiemelten fontos az ország környezeti állapota, melyben meghatározó szerepe van a fáknak, az erdőknek. Ennek jegyében az Agrárminisztérium Országfásítási Programot indított, amelyben egy jelképes faültetéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a hazánkban zajló erdősítésre. A fásítási program Bácsalmáson folytatódott, ahol a II. Világháborús Emlékmű előtt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Németh Balázs polgármester ültettek el egy fát.

Pozsgai Ákos

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

A jelképes faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Zsigó Róbert elmondta, hogy az Agrárminisztérium programjának célja a meglévő erdőállomány javítása azok területének növelése, a klímavédelem, valamint a lakossági szemléletformálás. Az államtitkár hozzátette: a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A telepítés 2019. november elején kezdődött, és a vegetációs időszak kezdetéig, 2020 áprilisáig tart.

Zsidó Róbert felhívta a figyelmet, hogy Bácsalmáson is lehetőség adódott a fával borított területek növelésére mintegy 4 hektáron, megyei szinten pedig 16 településen, közel 40 hektárnyi területen 182 ezer fát, és 1400 kg makkot ültetnek el a szakemberek.

Hozzátette: az állami erdőgazdaságok erdősítési feladatai mellett az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásának összegét, hiszen fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe a pályázó magán földtulajdonosok és önkormányzatok. A Vidékfejlesztési Program keretében 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal segíti a tárca az erdőgazdálkodást.

Németh Balázs polgármester elmondta, hogy ha Bácsalmáson gyermek születik, a régi szokásoknak megfelelően fát ültetnek, idén eddig 60 csemete került a földbe. Emellett a település pályázat keretében támogatást nyert, melyből az egészségmegőrzés érdekében lehetőség adódott arra, hogy újabb 100 fával gazdagodjon a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában