Kalocsa

2019.11.20. 07:00

Az öreg fasorból főleg a platánokat váltják le

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. egy erre szakosodott, hódmezővásárhelyi cég segítségével elkezdte az öreg, beteg, ingatlanokra és testi épségre veszélyes japánakácsor megmaradt példányainak kivágását a Csajda-kertben kedden.

Gábor János

A munkálatokba egy hódmezővásárhelyi cég is besegít

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Kossuth Lajos utca és a Zöldfa utca között húzódó sétányt szegélyező fák mintegy 70–80 évesek voltak, hasonlóan társaikhoz, amelyektől még tavaly szabadult meg az önkormányzati cég a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály megbízásából. Ezek a munkálatok részét képezik annak az éveken átívelő programnak, amely során fokozatosan lecserélik Kalocsa köztéri faállományát.

Az érseki városban a napokban zajló munka során 33 japánakácot vágnak ki és darabolnak fel, majd ennek végeztével rögtön megkezdik az új példányok ültetését: 27 platán, illetve két-két cercis (júdásfa), ginkgo biloba (páfrányfenyő) és corylus colurna (török mogyoró) kerül a helyükre, tudatta közleményben az önkormányzat.

A helyszínen járva megtudtuk: a Vagyonhasznosítási Kft. telephelyén további nyolcvan csemete vár telepítésre – ezekkel a város más-más pontjain váltják majd ki a forgalomra veszélyes fákat. A most kezdett, tucatnyi dolgozóval, több teherautóval és két, kosaras daruval zajló munka nem része annak a kitermelésnek, ami a Szent István király úton zajlik, hiszen arra más nagyságrendű költségkeretet állapítottak meg és különítettek el az éves büdzséből.

A fásítási programot egy évről évre megigényelt, néhány millió forintos keretből fedezi a Városfejlesztési Osztály. Erre az összegre rendszeresen igényt tartanak, hogy fokozatosan le tudják cserélni Kalocsa elöregedett faállományát.

A munkák egy részét eleve a kalocsai Városi Uszodát övező Csajda-kertre koncentrálták, mivel itt egy-egy heves vihar során rendre dőltek ki fák vagy hasadtak le többmázsás ágak, így – szakértői véleményezés után – a sorcsere mellett döntöttek. A kivágásokat és ültetéseket a sétány mentén már tavaly elkezdték: akkor harminc japánakácot vágtak ki, majd ültettek platánokat a helyükre.

A munkálatokba egy hódmezővásárhelyi cég is besegít
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában