Kecskemét

2019.10.31. 11:30

Kisbuszok viszik a sírokhoz az időseket a Köztemetőben

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk meg a következő napokban. Mindenszentekkor és Halottak napján sok temető látogatási rendje változik, így például a kecskeméti Köztemetőbe is csak a reggeli órákban lehet autóval behajtani, de az idősek és a mozgásukban korlátozottak igénybe vehetik a temetőn belül közlekedő ingyenes kisbuszt.

Sebestyén Hajnalka

Hosszabbított nyitvatartással várja a kecskeméti Köztemető a megemlékezőket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A temetőkben nagy tumultusra számíthatnak a megemlékezők. Érdemes indulás előtt tájékozódni és rászánni a szükséges időt, hiszen a tömeg miatt esetleg messzebb kell parkolni. A kecskeméti Köztemető látogatási rendjéről Csongrádi Béla, a Városüzemeltetési Kft. temetőgazdálkodási részleg vezető-helyettese adott tájékoztatót lapunknak.

Hosszabbított nyitvatartás­sal várják a megemlékezőket. A mai napon 6.30 és 20 óra között, míg november 1. és 3. között 6 és 21 óra között látogatható a temető. Autóval ma még szinte egész nap, 7 és 19 óra között be lehet hajtani, péntektől vasárnapig csak 6 és 10 óra között. Vasárnap azonban 10 óra után a mozgáskorlátozottak számára engedélyezett a behajtás.

A temető mindhárom napon ingyenesen igénybe vehető kisbuszokat biztosít az időseknek, mozgásukban korlátozott személyeknek, hogy eljussanak a sírokhoz. A 9–10 személyes kisbuszok a főbejárattól indulnak.

A temető felkészült a nagy forgalomra, melynek zavartalan lebonyolításában polgárőrök, településőrök és a rendőrök is segítenek.

A temetőkben és az otthonokban gyújtott gyertyák sajnos minden évben adnak munkát a katasztrófavédelem munkatársainak, több riasztás is érkezik temetőtűzhöz vagy lakástűzhöz. Éppen ezért a katasztrófavédelem kéri, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a meggyújtott gyertyák biztonságára. A szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt a gyertyákat meggyújtják, tisztítsák meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. A mécsest úgy helyezzék el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag és ne tudjon felborulni. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsanak meg, és azt távozás előtt oltsák el.

Hosszabbított nyitvatartással várja a kecskeméti Köztemető a megemlékezőket
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, a saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, vagy értesítse a temető biztonsági személyzetét és hívja a 112-es segélyhívó számot.

Közös megemlékezés

November 1-jén, pénteken 17 órakor kegyeleti megemlékezést tartanak a Köztemetőben, a ravatalozó melletti Katona József-emlékszobor előtt. A megemlékezésre, az ökumenikus istentiszteletet követő közös gyertyagyújtásra minden érdeklődőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában