Kiskunhalas

2019.10.26. 07:00

78 nap alatt kétkeréken utazták be Európa számos országát

A hétköznapok egyhangúságából való kiszakadás ösztönözte arra a fiatal párt, hogy egy motoron ülve végigutazzanak Európa számos országán. A két és fél hónapos túra során földrajzi és lelki értelemben is megjártak hegyet-völgyet.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Európai körutazásukról mesélt a halasi születésű Katona Lívia a Forrás – Új Tükör Klub vendégeként a Közösségek Házában.

A fiatal nő időről időre bepakol bőröndjébe és útnak indul, hogy új országokat, kultúrákat ismerjen meg. Idén nyáron nem mindennapi utazásra vállalkoztak cseh párjával. Szerettek volna hosszabb időre kiszakadni a hétköznapokból, távolabbi helyekre eljutni egy motorkerékpárral anélkül, hogy sietniük kellene haza.

Az európai túra szervezésénél komoly kihívást jelentett a párnak, hogy kétkeréken közlekedve lényegesen kevesebb holmit vihetnek magukkal, mint azt autóval vagy repülővel tehetnék. – Képzeljék csak el, amikor már azt gondoltam, minimálisra redukáltam a csomagunkat, kiderült, hogy annak még a felét sem tudjuk magunkkal vinni. Alaposan végig kellett gondolnunk mik azok, amikre mindenképp szükségünk lesz és miről tudunk lemondani. A sátrunkon és a motorhoz tartozó kötelező elemeken kívül egy 45 és 31 literes bőröndbe pakolhattuk két ember ruháit, tisztálkodási szereit, hideg élelmét, elsősegély csomagját körülbelül 2-3 hónapra. Már itt elkezdtem megtapasztalni, milyen a komfortzónámon kívül létezni – mondta Katona Lívia.

Csehországból indulva 78 nap alatt közel 20.000 kilométert tettek meg a kontinensen 20 országot érintve. Az első hónapban útjuk Ausztrián, Magyarországon, Szlovénián, Horvátországon, Olaszországon, Franciaországon, Monacon és Spanyolországon át vezetett. – Utazásunk legjobban várt pontja mindkettőnk részéről a Gibraltár volt. Lenyűgöző a látvány, ami ott az ember szeme elé tárul. Gyakorlatilag alig 20 kilométerre húzódnak meg Afrika partjai. Döbbenetes élmény volt az is, amit a repülőtéren tapasztaltunk. A kifutópályáját keresztezi a városba vezető autóút. Így amikor egy járat érkezik vagy indul, megszólalnak a szirénák a kereszteződésben, és lezárják a sorompókat, mintha vonat jönne – mondta Katona Lívia.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

A két és fél hónapos utazás második szakaszában a fiatal pár Portugálián, Belgiumon, Hollandián, Németországon, Dánián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon és Észtországon, majd Szlovákián át érkezett vissza Csehországba.

A több ezer kilométer megtétele során bőven akadtak nehéz pillanatok. – Nagyon szélsőséges volt az időjárás. Motoroztunk szakadó esőben és alig 15 fokban és 40 fokos hőségben tetőtől talpig beöltözve is. Aztán került szög a kerékbe, méhecske is a kabátunkba, ami több helyen megcsípett. Néha kialvatlansággal, fenék- és derékfájdalmakkal vagy épp a közlekedéskultúra okozta idegeskedéssel küzdöttünk – idézte fel a nehézségeket Katona Lívia.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megpróbáltatásokkal együtt is sokat adott nekik az európai túra, hisz gyönyörű helyeken jártak, sok kultúrát és kedves embert megismertek, a komfortzónájukból kilépve pedig jobban megismerték önmagukat, illetve egymást. Büszkeség tölti el őket, hogy együtt végigcsinálták ezt a nem mindennapi utazást.

Képeslapokat küldött haza

Katona Lívia minden országból, ahol jártak európai túrájuk során küldött haza képeslapot. – Régi módi lány vagyok, szeretek képeslapot írni. Különlegesnek tartom, hogy ezeken a lapokon röviden és tömören kell összefoglalnom, milyen az a hely, ahol épp vagyunk és hogyan érezzük ott magunkat. A képeslap másik oldalán pedig látható egy kép vagy montázs, ami megmutat valamit az adott településből – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában