Kecskemét

2019.09.26. 11:37

Kilátó épül a kecskeméti arborétumban

25 méter magas kilátó lesz a kecskeméti arborétumban, a 2011-ben életveszélyessé vált és elbontott régi helyén.

Hraskó István

Egy 25 méter magas kilátó lesz a kecskeméti arborétumban, a 2011-ben életveszélyessé vált és elbontott régi helyén.

Az arborétum kilátóját 2011-ben elbontották, mert a faanyagvédelmi, illetve a tartószerkezeti szakvélemények alapján életveszélyessé vált, és csak jelentős átépítésekkel, nagy anyagi ráfordítással lehetett volna biztonságossá tenni. De kilátó funkcióját is elvesztette, mivel az arborétum fái az évek során örvendetes módon fölé nőttek.

Az arborétumot fenntartó KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. az elbontott kilátó helyén viszont most újat épít. Az alapozás már befejeződött, és már folyamatban van a torony kivitelezése. A hosszabb élettartam céljából az új kilátó már acél tartószerkezetű lesz, de a környezettel harmonizálva, faburkolatot fog kapni.

Legfelső járószintje hét méterrel magasabban lesz, mint a régié, 17,5 méteren, azaz körülbelül 19 méteres szemmagasságból nézelődhetnek majd a látogatók (a toronysisak csúcsa 25,1 méteren lesz). A kilátó megjelenésére vonatkozó építési látványterveket az önkormányzati tervtanács választotta ki, a tervező a kecskeméti Fabriq Tervezőiroda.

Az új kilátó nettó 71 millió forintba kerül, 40 százalékát a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium által nyújtott tőkeemelésből, 60 százalékát pedig a KEFAG Zrt. saját forrásából finanszírozzák. A kivitelezés a tervek szerint még idén befejeződik, azonban az arborétum látogatói várhatóan leghamarabb 2020 tavaszán élvezhetik majd a panorámát, mert addigra lesz meg a jogerős használatbavételi engedély.

A kilátó 25 méter magas lesz

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában