továbbképző kongresszus

2019.09.14. 14:02

Kecskeméten tanácskoznak a szakemberek

Közel 170 orvos vesz részt Kecskeméten a Magyar Onkokardiológiai Munkacsoport pénteken és szombaton megrendezett továbbképző kongresszusán. Ez már a harmadik ilyen szakmai tanácskozás.

Hraskó István

Kocsis Judit főorvos

Fotó: ZsambokiDora

Kocsis Judit, a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai osztályának főorvosa, egyben főszervező elmondta: munkacsoportjuk három éve alakult meg, és azt a célt tűzték ki, hogy a daganatos betegek kezelése kapcsán felmerülő kardiológiai problémák ellátása egységes szemlélettel történjen hazánkban, legyen együttműködés a különböző orvosi területek között. A munkacsoportban éppen ezért onkológusok, kardiológusok, hematológusok és sugárterapeuták is vannak. A mostani továbbképzésen sok hasznos előadással bővíthetik ismereteiket.

– A daganatos betegek gyógyítását elsősorban az onkológusok végzik. A hagyományos és újabb, egyre hatékonyabb daganatellenes kezelések mellett különböző szív- és érrendszeri szövődmények jelentkezhetnek. Ezért az onkológiai kezelések előtt – akár gyógyszeres, akár sugárkezelésről van szó – fel kell mérni a páciens belgyógyászati, kardiológiai állapotát, hogy a szövődmény kockázatát csökkenthessük. A szív- és érrendszeri szövődmények sokszor nem is a kezelések alatt, hanem azt követően, akár évek múlva alakulnak ki, amikor a beteg a daganatból már meggyógyult. Emiatt fontos, hogy mi, onkológusok és kardiológusok együtt gondolkozzunk – magyarázta Kocsis Judit. Hozzátette: az onkokardiológia relatíve fiatal szakma, az első szakmai cikk ebben a témában csak 1996-ban jelent meg.

A főorvosnő egy példával is illusztrálta, miért fontos az orvosi szakmák összehangolása. Többféle daganatnál a betegek olyan érképződést gátló, célzott gyógyszereket kapnak, ami miatt megemelkedhet a vérnyomásuk.

Az onkológusok – bár felhívják a figyelmet erre a gyakori mellékhatásra és utasításokat adnak a rendszeres vérnyomásmérésre – nem látják mindennap a pácienseket, hanem inkább két-három hetente, addig viszont a hipertóniát kezelnie kell a háziorvosnak, egy kardiológusnak.

Kocsis Judit főorvos

– A szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint a daganatos betegségeknek sok közös rizikófaktora van. Például a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás, az egészségtelen diéta, a mozgásszegény életmód nemcsak az infarktus, a szívelégtelenség, hanem a rák kockázatát is növeli. Ezért a két szakmának a megelőzésben és az utógondozásban is együtt kell dolgoznia – hangsúlyozta Kocsis Judit, az onkoradiológiai osztály vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában