Dunapataj

2019.09.10. 11:30

Háromnapos fesztivált szerveztek a pacal köré

A hétvégén rendezték meg a Pataji Ősz rendezvénysorozatot a nagyközségben.

Gábor János

A háromnapos program összeállításakor minden korosztály ízlésére figyeltek: volt mulatós együttes, kabaréhumorista (Forgács Gábor), popzenei fellépő (Rácz Gergő), nagy hazai sztárcsapat (Csík zenekar) és keményrock-zene is (Zártosztály – volt EDDA-tagok). Az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez: kora délután órákon át szakadt az eső, de aztán kitisztul égbolt alatt, majd szemerkélő esőben folytatódott a program, többezres közönség előtt.

– Dunapatajon a 60-as években vált általánosan kaphatóvá a pacal, aztán a 70–80-as évekre olyan híres lett, hogy külföldről is érkeztek miatta vendégek, de Magyarországon, az átutazók mindig Patajon igényelték a pacal gasztronómiai élményeit – foglalta össze dióhéjban Dusnoki Csaba. A polgármester hiszi és úgy tudja – a helyiekkel egyetemben –, hogy egyedülállók a térségben és az országban is a pacalfőző versennyel, amelyből a huszonkettediket rendezték idén.

Harminckét főzőcsapat nevezett a versenyre
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A Patajiak Köre kicsiny udvarán kezdődött, pár főzővel, mostanra viszont úgy kinőtte magát, hogy elfoglaljuk az egész faluközpontot. Idén húsz mázsánál is több pacalt főztünk meg. Tessék belegondolni, mekkora munka ez, már az előkészítés, és maga a főzés is, hiszen nem halászléről van szó, amivel 40 perc alatt kész vagyunk – szólt elismerően a versenyzőkről.

Az idei versenyen több mint száz résztvevő alkotta 32 főzőcsapat készített pacalt, köztük két kiskorú alakulat, a helyi iskola 6. és 7. b osztálya, akiket különdíjakkal jutalmaztak. Gulyás Károly zsűrielnök, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsosa, a Katonai Szakácsolimpia csapatainak vezetője – a Szakácsok Világszövetségének állandó zsűritagja – Györgye Lászlónak ítélte a legszebb főzőhely címét. Ebből még kettőt ítélt meg a héttagú bizottság, a Köménymag csapatának és Thiesz Zoltánnak.

A versenyen legjobb pacalt a Nyugdíjasok főzték, mögöttük Faragó Józsefné és a Szentkirályiak csapata végzett a dobogón.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában