Kiskunfélegyháza

2019.09.20. 20:00

Felavatták Móra Ferenc mellszobrát a Móravárosban

Ünnepélyes keretek között avatták fel Móra Ferenc mellszobrát pénteken délelőtt Kiskunfélegyházán a Móravárosban.

Vajda Piroska

Csányi József polgármester, aki a Móravárosban nőtt fel, elmondta, hogy mindig hiányérzete volt, ha a városrész utcáit járta, hiányolta a névadónak emléket állító szobrot. Most Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotásával pótolják ezt a hiányérzetet – fogalmazott az átadási ünnepségen a polgármester.

Móra Ferenc születésének 140. és halálának 85. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékévben számos eseménnyel adózott a város híres szülöttje előtt. Az emlékév egyik kiemelt eseménye volt az írónak és irodalmi munkásságának emléket állító szobor felavatása. Dr. Réczi László, a körzet önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: legyen ez a szobor mindannyiunknak mérföldkő. Ha ránézünk, Móra Ferenc által támogatott értékek – a humánum, a derű és hűség az értékekhez – jussanak eszünkbe.

Móra Ferenc mellszobrának alkotóját dr. Tarjányi József, a Petőfi Emlékbizottság elnöke mutatta be az ünnepség résztvevőinek. Elmondta: Rieger Tibor köztéri művei sok magyar városban megtalálhatók. Kiemelkedő műve például a budai várban kiállított koronázási palást, a kecskeméti Szent István-szobor és a győri Batthyányi parkban található Móra Ferenc-mellszobor. Ennek másolatát avatták fel pénteken Kiskunfélegyházán, a Móravárosban. Az is elhangzott, hogy Rieger Ferenc kimagasló képzőművészeti munkásságával több elismerést szerzett: így birtokosa a Magyar Örökség Díjnak, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének, az M. S. mester-díjnak is.

A szoboravató ünnepségen közreműködtek a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményének diákjai, valamint a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában