Kecskemét

2019.09.13. 11:30

Első királyunk szilárd alapokat épített

Magyarság és hazaszeretet címmel rendeztek Szent István-­emlékkonferenciát csütörtökön Kecskeméten, a Piarista Gimnáziumban.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Hetedik alkalommal szervezett konferenciát a közgyűlés értékmegőrzési bizottságának egyházügyi munkacsoportja és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány. A középpontban ezúttal államalapító királyunk volt. Mielőtt a program megkezdődött volna, a Piarista templomban tartottak szentmisét, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola énekkara közreműködésével, majd az iskola dísztermében a Liszt-díjas operaénekes, Pándy Piroska énekelt.

– A magyarság megtartásának örök emlékműve ez az állam, amelyet a történelem viharai megtépáztak, időnként részekre szaggattak ugyan, de melynek alapjai mégis oly erősek, hogy szilárdan állnak ma is. Mostoha históriánk számtalan példát sorol fel, s noha minden nagyságunk küzdelmének volt értelme, és ma idézhető példamutatása, de csak kevesek kiváltsága a maradandó, a korszakokon átívelő, időtálló alkotás. Szent István királyunk magyar állama az – mondta megnyitóbeszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Hangsúlyozta: első királyunk gyökeresen szakított a magyarság addigi életmódjával, hitével, szokásaival, és atyja, Géza fejedelem tanítását követve a kereszténység és egyben a megmaradás útjára vezérelte a nemzetet.

– Elérkezett végre a sokunk által várva várt idő, amikor a politikai sugalmazásoktól, dogmáktól megszabadulva tehetséges, felkészült tudósok kutathatják az Árpádok földi maradványainak genetikai üzenetét, faggathatják sokáig tudatosan eltorzított őstörténetünket – jelentette ki a polgármester.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az aktuális politikai helyzetről mondta el véleményét, főleg a „liberális véleménydiktatúráról”.

– Rólunk bármit állíthatnak, olyanokat is, ami elfogadhatatlan. A testvériség azonban az is, hogy meghallgatjuk egymást, elmondjuk a másiknak a véleményünket. Nem kell azt elfogadni, de a tisztelet meg kell hogy maradjon. De ha véletlen őróluk kiderül, hogy gazemberek, bírósági, rendőrségi papírjuk van róla, akkor felháborodnak. Úgy viselkednek, mint a gödörbe esett agresszív kismalac, aki az őt kihúzni igyekvő jó tündérnek is azt vágja oda mérgesen, hogy „nem várok!” – fejtette ki az államtitkár.

Soltész Miklós kijelentette, Nyugat-Európa azért van nagy bajban, mert sem az egyházi vezetők, sem a papság, sem a keresztény értékrendű politikusok nem szólaltak fel, hogy „eddig és ne tovább”, ennek az lett a következménye, hogy „ezerszámra” zárják be a templomokat és alakítják át más célra. Soltész Miklós szerint „nálunk is ez lesz, ha hallgatunk”. Szerinte a két oldal által kínált alternatíva: „elvek melletti politizálás, adott esetben hibákkal együtt, vagy elvtelen összefogások olyanok között, akik öt évig szidták egymás a parlamentben, most pedig összeborulnak”.

DNS-vizsgálat

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a III. Béla király csontjainak és más, a székesfehérvári királyi bazilikából származó emberi maradványoknak a DNS-vizsgálatáról szólt. Az Országos Onkológiai Intézet volt főigazgatója által vezetett kutatócsoport sikeresen definiálta III. Béla király apai ági (Y-kromoszomális) profilját, amely hivatkozásként szolgálhat az Árpád-dinasztia további maradványainak és vitatott élő leszármazottainak azonosításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában