kecskemét

2019.09.28. 09:49

Együtt koccintottak az Őszi Helyi Termék Ünnepen

Pénteken kezdődött, vasárnap zárul a XI. Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskemét főterén. Szombaton napközben sokféle hagyományőrző és szórakoztató program követi egymást, 19:30-tól az Afrodzaqm együttes ad koncertet.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület rendezvényén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, közösségi programokból válogathat. Bemutatják az őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódó tevékenységeket, a szőlőpréselést, a mustkészítést, a kukoricamorzsolást és darálást a Szentkirályi Önkormányzat és Varga Imre termelő jóvoltából. Megismerhetők a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot. A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, állatsimogató, bábelőadás, kézműves foglalkozások várják, a felnőtteket pedig könnyű- és népzenei műsorok szórakoztatják.

A rendezvény péntek kora este nyílt meg, melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere is. Prof. dr. Sztachó-Pekáry István, a Hungarikum Bizottság elnöke, majd a térség nevében köszöntőt mondott Somogyi Lajos Ballószög polgármestere. Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke pedig átadta „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat, amelyet Máténé Paksi Katalin vehetett át. A műsor hangulatát emelte Szabó Sándor tárogatójátéka.

A beszédeket követően tartották meg a Térségi Nagy Koccintást, melyet a Mathiász János Borrend nagymestere Kocsis Pál vezényelte le. A koccintással a térségi összetartozásra, valamint a térségi borokban rejlő számos pozitív értékre szeretnék felhívni a figyelmet.

Szombaton a Szent István szobor előtti téren a helyi civil- és partnerszervezetek kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők 10-től 18 óráig. A kiállítók bemutatják tevékenységük meghatározó állomásait, miközben különféle gyermek foglalkozások is lesznek. Például a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány és a Gyerkőcök Alapítvány, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park környezetvédelmi foglalkozásokkal várja az érdeklődőket. A Kecskemét Nyugdíjasok Klubjainak Városi Szövetsége baracklekvár főzésre és kóstolásra hívja a rendezvény látogatóit. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a családokat, gyermekeket kívánja megszólítani. Óriás kirakóval, értékpiramissal, memória játékkal, színezővel várja az érdeklődőket, a magyar értékekre helyezve a hangsúlyt. Így játékosan szerezhetnek újabb ismereteket kicsik és nagyok.

Az ünnepet a kecskeméti örömfestők csoportjának amatőr festőművészei színesítik Almási Zsuzsanna akvarellfestő vezetésével a főtéren való alkotással. Bárki meglesheti a festmények készítésének folyamatát és elbeszélgethet az alkotókkal.

A színpadon szombat délelőtt a kerekegyházai Tavaszi Szél Népdalkör lép fel, míg 14 órától a Kecskeméti Zenészegylet XIX. Tehetségkutató, Tehetséggondozó Fesztiválja kap helyet.

18 órától „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program kecskeméti fordulójának eredményhirdetését tartják meg. 19:30-tól az esti jó hangulatról az Afrodzaqm gondoskodik.

Vasárnap délelőtt a Furfangos paraván „Csak egy szemet” című bábműsorával invitálja a főtérre a legkisebbeket, melyet 12 órától az Aladdin és a csodalámpa dalos mese részlet követ a kecskeméti Katona József Színház jóvoltából. Utána a Szecsődi Udvarház Alkotók és előadók Klubja vidám gyerekdalokkal szórakoztatja a legkisebbeket.

14 órától a Kecskeméti Zenészegylet műsora következik, melynek keretében fiatal tehetségek mutathatják be tudásukat. 15 és 18 óra között a Bács-Kiskun Megyei Kórház által szervezett „Szívünk Napja” programsorozaté a főszerep. Ingyenes szűrővizsgálatokra, tanácsadásra invitálja azokat a látogatókat, akik fel szeretnék térképezni egészségük állapotát, illetve meg kívánják előzni a különböző betegségeket.

A helyi gasztronómia és az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár is képviselteti magát, melynek a minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei az egész rendezvény alatt megvásárolhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában