Kiskunmajsa

2019.09.06. 07:15

Egy platán törzséből faragták ki Móra szobrát

Szoboravatóval kezdődött a tanév a Móra Ferenc iskolában, ahol leleplezték a névadó szobrát.

Tapodi Kálmán

Az avatóünnepség résztvevőinek egy csoportja a platánból faragott Móra-szobornál

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– 1982-ben vált iskolánk önálló intézménnyé. Sok hátráltató tényezővel kellett megküzdeni első igazgatónőnknek, Dósai Imréné Irénke néninek. Áldozatos munkája nyomán a kopár udvarból parkosított első udvart varázsolt a kollégák és a tanulók bevonásával. Ahol a megértés, a szeretet, a fejlődésbe vetett hit uralkodott – mondta Balogné Nagy Zsuzsanna intézményvezető, aki felidézte azt is, hogy 1992-ben vette fel az iskola Móra Ferenc nevét.

– Az a derű és humánum, mely Móra Ferenc jellemében és munkásságában jelen voltak, olyan értékek, melyek ma is képesek fényt hozni a lelkünkbe, visszaszorítva a sötétséget. A gyermekkorát felidéző írások arra tanítanak, hogy nem csupa „nagy” eseményről szól az életünk, hanem apró-cseprő hétköznapokról, amelyeknek kis jeleneteiben is észre lehet venni a szépséget, a varázslatot. Ezt a varázslatot szerettük volna tovább vinni azzal, hogy az udvarunkba 36 éve elültetett platánfa törzséből – mely mára már sajnos kinőtte az udvarunkat – iskolánk névadóját ábrázoló szobrot faragtatunk – fogalmazott Balogné Nagy Zsuzsanna. Az alkotás elkészítését – melynek megvalósítását sokan segítették – Katona Szonja fafaragó vállalta.

Az avatóünnepség résztvevőinek egy csoportja a platánból faragott Móra-szobornál
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Az iskolában – ahol speciális tantervű iskolai nevelés és oktatás zajlik – a tanévkezdésre sikerült adományokból mindkét udvarra aszfaltjátékokat festeni, melyek szintén segíthetik a diákok készségeinek, képességeinek fejlesz­tését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában