Kalocsa

2019.09.27. 07:00

A generációváltást segíti a szövetség a mezőgazdaságban

Az agráriumban a gazdálkodók átlagéletkor hatvan év felett van hazánkban, a generációváltást erősítené egy új szövetség.

Gábor János

Szigeti Tamás (balra) és Gégény Péter elkötelezett a gazdák generációváltása mellett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Együttműködési megállapodást írt alá a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért (FIVÉM) ernyőszervezettel Szigeti Tamás, az Agrárközösség agrármérnöke, Kalocsán. Közös céljaikként a mezőgazdasági ágazatok népszerűsítését, a hagyományőrzést, a vidéki élet megőrzését, az állat- és környezetvédelmet, valamint a generációváltás elősegítését jelölték meg. A FIVÉM az Agrárminisztérium támogatását élvezve igyekszik a fenti küldetést teljesíteni, olyan szakemberek regionális segítségnyújtásával, mint Szigeti, hangzott el a szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón.

– Szervezetünk fiatal agrárszakembereket tömörít. A fiatalabb és az idősebb gazdálkodók között kívánunk hidat építeni: megszólítjuk őket, és bevonjuk az agrárium tevékenységébe – foglalta össze a FIVÉM alapító elnöke, Gégény Péter. – Hiszünk abban, hogy a fiatalok ugyanúgy megtalálják a vidéki élet szépségeit, mint ahogy azt az elődeink tették: a vonzó életpálya kialakítását, a tudománnyal szorosan együttműködve. Legfőbb célunk, hogy választ adjunk a mai modern mezőgazdaság problémáira, elköteleződve a vidéki élet mellett – magyarázta.

A szervezetvezető vázolta: a mezőgazdaság aktuális kérdései közül a legégetőbb a generációváltás, így a FIVÉM legfontosabb küldetése is az, hogy erre választ keressen. Meglátása szerint az elmúlt évtizedekben elfordultak az ifjabb generációk az agrárszakképzésektől, miközben ha megtalálnák bennük az életcéljukat, akkor átlagon felüli életszínvonalat és jövedelmet tudnának maguknak biztosítani. Gégény megkongatta a vészharangot: a gazdálkodók életkora napjainkban jóval 60 év felett van. Hozzáfűzte: az agrárium az utóbbi húsz évben elképesztő digitális forradalmon ment át, ezért az nem csak a vasvilláról és a sáros gumicsizmáról, hanem új technológiai megoldásokról, precíziós gazdálkodásról szól.

– Hosszú távú közös munkát tervezünk, amelynek a kedvezményezettjei a kalocsai lakosok, szervezetek, fiatal mezőgazdasági szereplők lennének – szögezte le Szigeti Tamás, megjegyezve: maradéktalanul azonosulni tud a FIVÉM értékeivel és koncepcióival. – A generációváltásról fontos beszélni, hiszen ez az agrárium legégetőbb problémája. Minden harmadik gazdálkodó hatvan év feletti, és a fiatalok aránya a harmincöt év alattiak körét tekintve mindössze hat százalék. Ez hazánk élelmiszer-termelésének a fenntartását tekintve is égető kérdés – fogalmazott.

Szigeti Tamás (balra) és Gégény Péter elkötelezett a gazdák generációváltása mellett
Fotó: Petőfi Népe

Az agrármérnök kihangsúlyozta: a mezőgazdasági szakemberek vérfrissítését neves szakértők helyi fórumaival, a precíziós gazdálkodás népszerűsítésével és középiskolásoknak szánt pályaorientációs napok szervezésével szeretnék elősegíteni. Mint mondta, összekapcsolnák a régióbeli munkáltatókat a frissen végzett egyetemistákkal, hogy azoknak érdemes legyen visszatérni a szülővárosukba.

Ötszáz facsemetét ültetnek

Szigeti Tamás elmondta: a piac erősítését a kistermelők érdekeinek érvényesítésével szeretnék elérni, amihez remek háttér Kalocsa, hiszen a város két hungarikummal is büszkélkedhet – ezek egyike pedig pont mezőgazdasági termék, a fűszerpaprika-őrlemény. Hozzáfűzte, a környezetvédelem mellett szintén elkötelezett: a FIVÉM-mel kötött megállapodás jegyében azt ígérte, hogy jövő év végéig ötszáz facsemetét ültetnek Kalocsán és vonzáskörzetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában