KUNSZENTMIKLÓS/BOR/ADA

2019.08.31. 08:38

Radnóti Miklós nyomába ered

Gyalogos verszarándoklatra indul Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. A kunszentmiklósi versvándor huszonnégy nap alatt járja be a halálba küldött Radnóti Miklós és a 3500 munkaszolgálatos sorstársa útját.

Gulyás Sándor

A tanár augusztus 31-én a szerbiai Borból indul és járja végig 24 nap alatt a Győr melletti Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig vezető 820 kilométeres utat. A versvándor hatszázötven kilométert gyalogosan tesz meg, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton utazik, ahogyan egykoron a bori munkaszolgálatosok is.

A verszarándoklat fővédnökségét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vállalta el. Az út védnökei: dr. Szili Katalin autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Jerász Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke és Annemarie Vicsek, a szerb parlament oktatási államtitkára.

A Bortól Abdáig tartó útról a szabadkai Pannon TV forgat dokumentumfilmet. Tóth Péter Lóránt a verszarándoklat teljes költségét önerőből oldja meg. A zarándoklat Szerbia, Horvátország és Magyarország 42 települését érinti. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított monodrámával emlékezik a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadásokon kívül a helyi szervezők emléktábla-avatásokkal, szentmisékkel, istentiszteletekkel is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól. A zarándokút zárásaként, szeptember 25-én Tóth Péter Lóránt Abdáról Budapestre utazik, ahol felkeresi Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni sírját, majd Kunszentmiklóson avatnak emléktáblát a költőóriás tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában