Tiszaalpár

2019.08.03. 16:40

Különös fényjelenséget rögzített a vadkamera

Kiss Lajos évtizedek óta vadász, a helyi társaság elnöke, és hosszú ideje használ vadkamerát, hogy tudja, mikor, milyen időpontban mozognak a vadak a felállított lese körül.

Szentirmay Tamás

Az őz fölött lilás fény jelent meg, a felvétel 6 óra 37 perckor készült, a kamera ekkor 21 Celsius-fokot mért

Forrás: Petőfi Népe

A kamera képeit 48 órán belül meg szokta nézni. Ugyanígy tette július 19-én is. A vadkamera 1 óra 24 perc alatt 12 felvételt készített, de csak négyen látható egy őz. Tudni kell azt, hogy a kamera csak akkor lép működésbe, ha mozgást észlel, akkor 5–7 percenként készít egy-egy felvételt. A kamera az első képet hajnali 5 óra 40 perckor készítette.

A felvételen az látszik, hogy a szóró (etető) mögött lévő erdő tetején félkörben éles fény jelenik meg. Olyan erős, mint ha a nap sütne, de az nem lehetett, mert a fény az erdő előtt volt. Ekkor plusz nyolc fok volt a levegő hőmérséklete.

A következő kép hét perccel későbbi. Ekkor már kicsit feljebb csúszik az erős fény, a következő képeken pedig lila színű kontúr jelenik meg, sőt, a földön két erős, egymás mellett lévő fénypont is látható. Olyan, mintha a lila csóvából jönne ki. Ahogy múlik az idő, a fenti erős fény egyre kisebb lesz, a lila kontúr pedig függőlegessé válik, és furcsa alakzatot mutat. Természetesen ezt is rögzítette a kamera.

Az utolsó képet hét óra négy perckor lőtte el a kamera. Ekkor a levegő hőmérséklete már 29 Celsius-fokra emelkedett.

A vadásztársaság elnöke, Kiss Lajos megmutatta a felvételeket néhány vadásztársának, de a jelenségre nem tudtak magyarázatot találni.

Az őz fölött lilás fény jelent meg, a felvétel 6 óra 37 perckor készült, a kamera ekkor 21 Celsius-fokot mért
Fotó: Petőfi Népe

Több kérdés is felmerült bennük. Az első az: honnan jöhetett az erdő tetején az erős fénysugár? A lila kontúr hogyan alakult ki, és a földön lévő, szintén erős kis fény miből adódott? Arra sem találtak magyarázatot, hogy kevesebb mint másfél óra alatt hogyan emelkedhetett meg a levegő hőmérséklete 21 fokkal. És még egy rejtelmes kérdés: mire exponált a mozgásra működésbe lépő kamera nyolc esetben, hiszen őz csak négy felvételen látszik.

A laikus emberek számára ezek érthetetlenek. Persze lehet, hogy van olyan szakember, aki tudja erre a választ. Kiss Lajos nekünk is megmutatta az összes felvételt, de nem akarja kiadni ismeretleneknek. Vár, hátha valaki meg tudja fejteni a rejtélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában