galériával

2019.08.28. 17:30

A tanítók tanítójára emlékezett Félegyháza

Fekete Pál születésének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a város önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a kiváló tanáregyéniség és politikus Deák Ferenc utcai szobránál.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Fekete Pál hivatásának és életcéljának az ifjúság tanítását és nevelését tűzte ki. Aktív szereplője volt a város közművelődésének, politikusként fáradtságot nem ismerő lelkesedéssel és céltudatossággal dolgozott, munkálkodott a nemzetért, példásan képviselte Kiskunfélegyháza és térségének ügyeit a magyar parlamentben.

– Fekete Pálnak különös sorsot szánt a Jóisten, hiszen történelmet élt, formált, tanított, tankönyvet írt, történelem tanárokat szakfelügyelt. Valamennyi tevékenységét tisztességgel, becsülettel és alapos felkészültséggel végezte. Nem véletlen az sem, hogy ő szavalta el 1956 október 23-án a Nemzeti Dalt a kiskunfélegyházi Petőfi szobornál. Helyi történelmet formált és részese volt az embertömegeket mozgósító magyar forradalomnak. Kiállt a haza megmaradása mellett, mind az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, mind a rendszerváltást kikényszerítő békés átmenet éveiben – emlékezett Kiskunfélegyháza díszpolgárára, a közművelődési egyesület alapító elnökére Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor beszédében felidézte barátságuk kialakulásának részleteit. Elmondta azt is, hogy miként vált Fekete Pál a rendszerváltás egyik ikonikus alakjává.

– Fekete Pál számára 1956 után igazságtétel volt, amikor 1990-ben bekerült a parlamentbe. Azok közé tartozott, akik rendíthetetlen akarattal küzdöttek a magyar társadalom, és az oktatás megújításáért. Nem csak történelmet írt, hanem a tanítók tanítója lett. Fekete Pál alakja most is közöttünk él, máig sem halványodott el élete tanulsága sem – emelte ki Lezsák Sándor. A megemlékezésen közreműködött Fekete Zoltán és Feketéné Szűcs Zsuzsanna. A rendezvény koszorúzással zárult.

Életpályája

Fekete Pál Kiskunfélegyházán született 1939. augusztus 27-én, iparos családban. Kiváló tanuló volt, verseket írt, énekelt, tornászversenyek résztvevője volt. 1956-ban harmadikos gimnazistaként részt vett a városi megmozdulásokban. A szervezkedésekben való részvételért előzetes letartóztatásba került, majd börtönbüntetést kapott. Szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított. A magyar-történelem szakos tanári diplomáját 1968-ban levelező szakon szerezte meg, majd Félegyháza több iskolájában is tanított. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak, 1990-től országgyűlési képviselő. Fekete Pál 1995. október 14-én, 56 évesen hunyt el. A posztumusz díszpolgári címet 2008-ban kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában