galériával

2019.08.01. 14:00

A szoptatás világnapját ünnepelték Kecskeméten

Augusztus elsején ünnepeljük a szoptatás világnapját. Kecskeméten, a Messzi István sportcsarnokban több százan ünnepelték a világnapot, mely az anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet. Személyesen köszöntötték fel azokat az édesanyákat, akik legalább hat hónapon át táplálták anyatejjel babájukat.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Évek óta a város legnagyobb baba-mama rendezvénye a szoptatás világnapjához kapcsolódó ünnepség. A rendezvény főszervezője Szabóné Kis Éva védőnő és laktációs szaktanácsadó, aki csapatával most is kiváló munkát végzett, családok sokaságának nyújtott információkban gazdag és szórakoztató programot.

A megnyitón a város nevében Engert Jakabné, az önkormányzat esélyteremtési bizottságának elnöke és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke, valamint Szabóné Kis Éva mondott köszöntőt.

Az ünnepség kapcsán Engert Jakabné hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartják, hogy minél több olyan rendezvény legyen a városban, mely hirdeti, hogy a gyermekvállalás öröm, családban élni jó. Ez a szoptatási világnapi ünnepség különösen kedves a számára, hiszen népszerűsíti az anyatejes táplálást, mely újra trendi. A város kiemelten figyel arra, hogy biztosítsák a feltételeket a meghitt és zavartalan szoptatáshoz a nagyobb rendezvényeinken. A közelgő Hírös Hét Fesztiválon is minden adott lesz ehhez.

Az ünnepségen elhangzott: 1992 óta ünnepeljük a szoptatást és az anyatejes táplálást. Minden évben a világszövetség kiválasztja az év jelmondatát, mely idén a következő: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik!

A szoptatás csapatmunka – hangsúlyozta Szabóné Kis Éva. – Igaz, hogy az édesanyák szerepe elsődleges, de a férjek, partnerek, családtagok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat. Olyan támogató környezet létrehozását kell segítenünk, amellyel támogathatjuk a szülőket a szoptatási céljaik elérésében. Ehhez elengedhetetlen a szülők és családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek továbbképzése, bababarát közintézmények, munkahelyek és egészségügyi intézmények létrehozása – sorolta a főszervező.

Az anyatejes táplálás mind az anya, mind a baba egészségére rövid és hosszú távon egyaránt jótékony hatással van.

Ez az ünnepség azért jött létre, hogy köszöntsük azokat az édesanyákat, akik az elmúlt évben legalább hat hónapon át kizárólag anyatejjel szoptatták, szoptatják kisbabáikat. Ezúton is szeretném megköszönni kolleganőimnek, a kórházban dolgozó szakmabelieknek és a területen dolgozó védőnőknek, hogy az édesanyákat bátorítják, támogatják és a legjobb tudásuk szerint kitartanak az anyatejes táplálás mellett – tette hozzá Szabóné Kis Éva.

A tavalyi évtől bevezettek egy hagyományt a rendezvényen. Megjutalmazzák azt a három édesanyát, aki az elmúlt évben legkitartóbban adott le anyatejet legalább hat hónapon át az anyatejgyűjtő állomásnak, olyan babák részére, akiknek édesanyjuk saját anyatejet nem tudott biztosítani. Így külön köszöntötték: Szabó Bernadett, Jenei Tímea és Fekete Mónika édesanyákat.

Az ünnepségen fellépett a Szenior Örömtánc Csoport. A szenior örömtánc egy új egészségvédő mozgásforma, melynek nemcsak könnyed mozgás, de agytorna is. Emellett elhangzott több előadás a szoptatás témájában és bábelőadás is szórakoztatta a gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában