Szüreti Nap

2019.08.26. 07:00

A helyi szőlészek és borászok előtt tisztelegtek a keceliek

A helyi borászok egész éves kitartása és szorgalma előtt tisztelgett Kecel városa szombaton, a ­hagyományos Keceli Szüreti Napon, a ­Szabadság téren. Kitartásra szükség is van, igen borús esztendő köszöntött a termelőkre az alacsony felvásárlási árak miatt, de ez csak a köszöntőkben volt érzékelhető, a sokadalom ­vidám hangulatban telt.

Barta Zsolt/Horváth Péter

A szombati szüreti vigasság főzőversennyel kezdődött, majd bemutatkozott Kecel testvérvárosa, Nagyszeben. Az ünnep leglátványosabb része a hagyományos szüreti felvonulás volt, amit a Lovas Club szervezett. Itt számos borrend, helyi és országos szervezet képviseltette magát.

A felvonulás után Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere köszöntötte a szüreti sokadalom résztvevőit. A polgármester a szőlészek és borászok embert próbáló munkáját méltatta és háláját fejezte ki az ő munkájukat támogató szervezeteknek, közösségeknek. Hangsúlyozta, hogy fontos a szőlőbor népszerűsítése és megkedveltetése a fogyasztókkal. Kiemelte: az utóbbi időszak finoman szólva sem kedvez a bortermelőknek, amit tovább nehezítenek az egyre fokozódó adminisztrációs terhek, az ellenőrzések és az uniós döntések.

– A kemény munka mellett a szőlészeti-borászati ágazat problémáival, az évről évre csökkenő felvásárlási árakkal, vagy idén a zöldszürettel is meg kell küzdeniük – mondta Haszilló Ferenc, de a bizakodásra okot adó körülményekről is szólt. – Az elkötelezett szőlészek-borászok nem hagyják magukat, és foggal-körömmel küzdenek, hogy életben tarthassák a város több száz éves hagyományait. – Idén nem volt komoly betegség, így a szőlő minősége jó, a tavalyinál kicsit gyengébb össztermés várható – fejtette ki és elmondta, hogy az előző évinél ismét alacsonyabb felvásárlási árak jósolhatók.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében szintén az ágazatot érintő nehézségeket érintette.

– Itt állunk az ország egyik legnagyobb agrármegyéjében, ahol a szőlő- és a bortermelés az országos mennyiség több mint felét, a gyümölcstermesztés harminc százalékát adja, és mégis itt vannak a legnagyobb gondok Kelet-Magyarország mellett – mondta Bányai Gábor. Az alacsony szőlőárakat a magyar gazdaságtörténet szomorú fejezeteként jellemezte, majd a borászatokhoz és a fogyasztókhoz szólt.

– Az elmúlt években sok tízmilliárd forintot költöttek a borászok borászataik fejlesztésére költségvetésből származó támogatások révén. Hiába a támogatás és az új infrastrukturális fejlesztések, mégis itt tartunk. Ha csak napi fél deci bort inna mindenki, aki elég idős ehhez, Magyarországon borhiány lépne fel. Kin múlik a szőlő felvásárlási ára, a borászok sikere? Rajtunk, fogyasztókon. Azt kívánom, hogy találjuk meg a fogyasztókat, legyen reklámja a magyar bornak és legyünk borivó nemzet – mondta Bányai Gábor és hozzátette, hogy ha kilónként 20 forinttal emelnék a szőlő felvásárlási árát, ami egy palackozott bor dugójának ára, az Irsai lehetne 120 forint is, így megváltozna az ágazat képe.

Bányai Gábor szavait erősíti meg képviselőtársa, Font Sándor napokban tett megnyilatkozása is. Az országgyűlési képviselő ezt írta ki közösségi médiafelületére a minap, miközben Soltvadkerten szüretelt: „Ma kora reggel megkezdtük az Irsai Olivér szőlő szüretjét. A minőség kiváló, az árak nem. Egyes szőlőfajtáknál olyan alacsony az átvételi ár, hogy az a művelés költségeit sem fedezi. Az idei szüret nem fog a piros betűs ünnepek sorába beíródni a gazdáknál. De hát ha olcsó a szőlő, akkor olcsóbb lesz a bor is a boltokban. Vagy nem?”

Az egyik kiskereskedelmi lánc borpultjának alsó polcán kevesebb mint 600 forintért adnak kétliternyi PET-palackos rozét, mely egy ismert kunsági pincészet terméke. Ebből az árból képtelenség jó szőlőfelvásárlási árakat kihozni. Kornóczi János, a keceli hegyközség elnöke lapunknak elmondta: 100 forint az Irsai Olivér felvásárlási ára. Ennek a szőlőnek az ára gyakran az a bázis, amely behatárolja a többi boralapanyag felvásárlási árát is.

A beszédek után folklórműsor, a borrendek avatása, bábelőadás következett, este koncertek követték egymást. A tűzijáték után hajnalig tartó utcabállal folytatódott a ­vigasság.

Ezek is érdekelhetik