Kecskemét

2019.07.24. 14:45

Régi korok játékaival ismerkedhettek meg

A Szegények Akadémiája sorozat keretében legutóbb a Szórakaténusz Játékmúzeum történetét és értékes gyűjteményét ismerhették meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai.

Sebestyén Hajnalka

Kalmár Ágnes előadását érdeklődve hallgatták meg a wojtylások

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az országos és nemzetközi hírű gyűjtemény vezetője, Kalmár Ágnes főmuzeológus, művészettörténész Antanténusz, szóra­katénusz… a Wojtylában címmel tartotta meg vetített képes előadását. A népkonyhára járó rászorultak érdeklődve hallgatták meg a múzeum több mint negyven év történetét és legújabb kiállításának bemutatását.

Az előadás jóvoltából a Wojtyla sorsközösség tagjai bepillantást nyerhettek a magyar nyelvterület játékkultúrájába, valamint közelebb-­távolabb élő népek szórakoztató eszközei is megelevenedtek a projektoron.

Kalmár Ágnes elmondta: elsődlegesen a magyarlakta területekre koncentrálnak, ám emellett a környező országok és más kontinenseken élő nemzetek fiainak, leányainak játszóalkalmatosságait is igyekeznek minél nagyobb számban közkinccsé tenni.

Ennek megfelelően évszázados kirakójátékok, kártyák, papírbabák, porcelántárgyak, bábfigurák, vasút- és autómodellek, fából, kukoricacsutkából, állati csontokból készült tárgyak, építőkockák, filmvetítők és más egyéb izgalmas szórakoztató eszközök vonulnak fel a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely új állandó tárlatában – a teljesség igénye nélkül –, cseh, szlovák, német, olasz, orosz, észt, örmény, tadzsik, távol-keleti és dél-amerikai területekről.

Kalmár Ágnes előadását érdeklődve hallgatták meg a wojtylások
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Az előadáson szó esett még a múzeum tavaly megvalósult felújításáról. A megújulás leglátványosabb része, hogy új vitrinekkel bővült a kiállítóhelyek száma, így az intézményben található több mint hatvanezer játékból 6 ezret láthat egyszerre a közönség az állandó kiállítás keretében. Emellett az épületet belülről is korszerűsítették. A támogatásból az új vitrinek elkészítésén túl jutott új parkettára, radiátorcserére, festésre és kicserélték a nyílászárókat is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában