Duna-völgyi-főcsatorna híd

2019.07.08. 11:35

Partifecskék miatt csúszik az építkezés Hajóson

Lelassult a Duna-völgyi-főcsatorna hídjának felújítása a hajósi határban, mert a munkaterületet partifecskék választották költőhelyül. A munka az érintett részen akkor folytatódhat, amikor a védett madarak fiókái kirepültek.

Tapodi Kálmán

Az épülő híd mellett, az új burkolatot kapott kerékpárúton suhanók közelről is láthatják a fecskék fészkelőhelyeit

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Májusra tervezték, de várhatóan csak ősz végére fejezik be a Duna-völgyi-főcsatorna hídjának felújítását. A város és Hajós-Pincefalu közötti csatornaépítését korábban az esős időjárás, a magas vízállás és vízbetörés is lassította, most pedig ismételten nem emberi tényezők akadályozzák a munkavégzést. Egy partifecske-­kolónia ugyanis ideális fészkelőhelyet talált a hídnál lévő lépcsősor alatti partszakaszon, ahová tucatnyinál is több költőüreget vájtak.

– Egy éjszaka alatt történt minden, reggel fedeztük fel a madarak üregeit. Mindennek már több mint tíz napja, és mivel fokozottan védett madarakról van szó, amíg tart a költési időszak, addig azon a részen nem dolgozhatunk – mondta el Bartha Miklós építőmérnök, a kivitelezést végző, miskolci cég ügyvezető igazgatója.

A természetvédelmi törvény is védi a partifecskéket, melyeket tilos zavarni költési időszakban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a folyóparton kialakult telepeknél a költési idő alatt a horgászat és egyéb költéseket veszélyeztető tevékenység megtiltásával segíthető a partifecske-állomány fennmaradása. Az ötvenezer forint eszmei értékű partifecskék szemmel láthatólag számukra ideális helyet választottak, és a csivitelő csapataik – a füsti és molnárfecske rokonokkal együtt – bőséges táplálékforrást találnak a csatornánál.

A híd felújítására – melynek keretében szinte egy teljesen új épül –, valamint a város és a Pincefalu közötti, leromlott állapotú útszakasz javításra a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati keretből nyolcszázmillió forintot nyert Hajós. A megyei önkormányzat legutóbbi, Hartán tartott ülésén Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója is beszámolt a fecskék okozta helyzetről. Mint elmondta: késő őszig várhatóan az ideiglenes hídon zajlik a forgalom.

Az épülő híd mellett, az új burkolatot kapott kerékpárúton suhanók közelről is láthatják a fecskék fészkelőhelyeit
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Nem vagyunk türelmetlenek. Annyi időt vártunk már erre a felújításra, hogy ezt a néhány hónapot is kibírjuk – közölte megkeresésünkre Estók Mihályné polgármester. A városvezető hozzátette: a szakemberek szerint várhatóan augusztus közepére befejeződik a partifecskék költési időszaka és utána folytathatják a hídépítést a teljes munkaterületen.

A jelzőlámpával irányított, váltakozó irányú forgalom így továbbra is az ideiglenes hídon zajlik. Jó hír viszont, hogy a két településrészt összekötő út burkolatának felújítása elkészült, akárcsak a mellette húzódó kerékpárúté. Utóbbira a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány jóvoltából volt fedezet. A forgalmas bicikliút mentén lámpaoszlopokat telepítettek, így a sötétedés után világítás segíti az arra közlekedőket.

Készül a támfal és a turisztikai központ

Hajós-Pincefaluban az útépítéssel párhuzamosan két nagyobb beruházást is végeznek. A Csárdasoron a löszfal megcsúszását kellett megállítani. Az építők elkészítették a támfalat és hamarosan kezdik a terület feltöltését is. A támfal mintegy negyvenméteres szakaszon jelent védelmet, és a tervek már elkészültek a védmű folytatására, ami nem olcsó, hiszen méterenként úgy egymillió forinttal kalkulálnak. Ha támogatási forrást találnak, folytatják a támfal építését a veszélyeztetett szakaszon. Még idén szeretnék befejezni a Cabernet Fogadó átépítésének első ütemét is, ahol borturisztikai és látogatóközpontot alakít ki a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában