vízvizsgálat

2019.07.12. 09:39

Nem szennyezett a kalocsai csapvíz

Cáfolta a gyógyszermaradványokról és más szennyező anyagokról terjedő rémhíreket a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., mely a kalocsai csapvizet illette.

Gábor János

A cég rámutatott: olyan csapvizet kap a kalocsai régió, amihez csak a palackonként 100-300 forintos ásványvizek minősége mérhető. Nyáron egyébként valamelyest csökken az ásványianyag-tartalom; ennek oka a nagyobb felhasználás, mivel nem elegendő a barákai vízbázis használata és más kutak vizét is hozzákeverik.

– Látom a laboreredményeket és a méréseket: a barákai víz a legjobb minőségű, mert aránylag magas kalcium-karbonát tartalma van, vagyis keményebb víz, és ettől, mint például minden karsztvíz, jobb ízű, kiváló minőségű – jellemezte a helyi csapvíz sajátosságait egy vezető ásványvízmárkához mérve Szigeti Attila. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki vezetője felidézte: évekkel ezelőtt készített egy táblázatot, amelyen Magyarországon már akkor is kapható ásványvizeket hasonlított össze a barákai vízzel. Kiderült, hogy utóbbi ásványi anyag tartalma „vetekszik” a palackozott készítményekével.

A szakember elárulta: a nagy nyári melegben nem csak Barákáról kapja a csapvizet a régió, mivel a megemelkedett fogyasztás miatt további forrásokat, nevezetesen Negyvenszállás melletti kutakat is be kell vonni a termelésbe. Ez az összes háztartásokba érkező víznek mindössze húsz százaléka, szögezte le, hozzátéve, hogy onnan a barákainál lágyabb vizet kapnak a hálózatok. Szigeti egyben cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint esetleg gyógyszermaradványok, vagy más szennyező anyagok lennének a csapvízben, amit a legtöbben a Dunához kötnek. Mint mondta, egy közelmúltban végzett izotópos vizsgálat alapján erre eleve nagyon kevés esély lenne, hiszen a csapvíznek mindössze körülbelül 15 százaléka származtatható közvetlenül a folyóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában