Kiskunfélegyháza

2019.07.20. 07:00

Móra Ferenc 140. születésnapjára emlékeztek Félegyházán

Móra-emlékévnek nyilvánították az idei évet Kiskunfélegyházán, ahol egész éves rendezvénysorozattal tisztelegnek a 140 éve született és 85 éve elhunyt író, újságíró, muzeológus, a magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, Móra Ferenc emléke előtt. Születésnapján, pénteken szülőházánál gyűltek össze az emlékezők, ahol műveiből olvastak fel és emléktáblát avattak az író Magyar Örökség díjának tiszteletére.

Vajda Piroska

– Félegyháza minden korban jeleskedett nagy szülöttének, Móra Ferenc kultuszának ápolásában. Ez a mai nappal új szintre lépett, amikor is felavatjuk azt az emlékeztető táblát, amely hivatott jelezni, hogy a szegény, foltozó szűcs fiának életműve, irodalmi munkássága magyar örökség lett, azaz bekerült a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába – fogalmazott ünnepi beszédében Balla László alpolgármester. Elmondta, Móra Ferenc tavaly kapta meg a Magyar Örökség kitüntető díjat, melyre dr. Tarjányi József jelölte. A felterjesztést a félegyháziak több ezer aláírással támogatták. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez – részletezte az alpolgármester.

Az emléktáblát Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke javaslata alapján helyezték el Móra Ferenc szülőházánál azzal a céllal, hogy a díjról minden odalátogató tudjon. A pénteki megemlékezésen az író 85 éve megjelent, a Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című önéletrajzi tárcáit tartalmazó kötetből olvastak fel a Móra Társaság tagjai.

Az író dédunokája nem szeretne a Móra Társaság elnöke maradni

Vészits Andrea Móra Ferenc dédunokája a pénteki megemlékezésen jelentette be, hogy nem szeretné a jövőben a Móra Társaság elnöki tisztét betölteni. Döntését azzal indokolta, hogy a Móra Ferenc 140. születésnapjára tervezett országos ünnepséget, támogatás híján nem sikerült megvalósítania.

– Egy szépirodalmi zsúrt terveztem, melyre meghívtam a kortárs magyar irodalom jeles képviselőit. Azt kértem tőlük, hogy írjanak Móra Ferencről szépirodalmi műveket, amelyeket itt a születésnapon olvastak volna fel. Azt gondoltam, hogy ez a program segít abban, hogy a kortárs írók közelebb hozzák Mórát a mai emberekhez. Ezeket az írásokat egy kötetben is megjelentettük volna. Ezt a terv azonban nem kapott anyagi támogatást. Ebből levonva a következtetés, a májusban lejáró megbízatásomat nem szeretném továbbvinni – mondta el az ünnepségen Vészits Andrea, aki szerint a négy évvel ezelőtt újraalakult Móra Társaság működtetését is újra kell gondolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában