Dunatáj Közalapítvány

2019.07.17. 21:01

Milliókat érő madarakat gyűrűztek a Böddi-széken

Csip-csip csóka, vak varnyúcska…. hányan tudják vajon, hogy az ismert gyerekdalban megénekelt madár a kék számtalan árnyalatában pompázó szalakóta? Az egyik legszínesebb Magyarországon költő madárfaj afrikai teletőhelyéről általában április végén érkezik hazánkba, a fiókák július második felében repülnek ki és augusztusban már útra is kelnek életük első nagy útjára.

Szerencsés Vivien

Fotó: Hongaars - Vlaamse club, Brakel Be

Mára ez a faj is főleg az által vált veszélyeztetetté, hogy fészkelőhelyei megritkultak. Egyre kevesebb az öreg ártéri ligeterdő, fehérnyaras facsoport, ahol a zöld küllő és a fekete harkály által készített odúkat használja. Napjainkban leginkább a mozaikos gyepekkel, extenzív szántókkal, facsoportokkal, öreg magányos fákkal tarkított élőhelyen találja meg az életfeltételeit, ahol mesterséges odúk telepítésével is segítik a természetvédők a fészkelést.

Állománya hazánkban 1500-1600 párra tehető, a fajvédelmi programoknak köszönhetően enyhén növekvő tendenciát mutat.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Hongaars – Vlaamse club, Brakel Be

Nem kérdés, hogy a Dunatáj Közalapítvány majd egy évtizede megkezdett programja igazi sikertörténet. A program indulásakor 1 szalakótapár költött a dunatetétleni Böddi-széken, tavaly pedig saját odúiban több, mint 100 fióka kapott egyedi azonosítót. Ezentúl a telepített odúk számos más madárfaj szaporodásához is hozzájárultak: csóka, füleskuvik, vörös vércse és kék vércse fészkel még a kihelyezett odúkban és az idei év érdekessége, hogy egy erdei füles bagoly is úgy gondolta, biztonságosabb egy mesterséges odúban költeni, mint a már megszokott elhagyott dolmányos varjúfészekben.

Fotó: Hongaars – Vlaamse club, Brakel Be
Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Dunatáj Közalapítvány

A közalapítvány odúprogramja népszerűsítésére az elmúlt hétvégén nyilvános gyűrűzést tartott a dunatetétleni Böddi-széken. Szalai Gábor madárgyűrűző közreműködésével az odúkban költő fokozottan védett kékvércse és szalakótafiókákat vették számba népes közönség figyelme által kísérve. Mindkét madárfaj eszmei értéke 500 000 forint, így volt, amikor a kis kosárban 2,5 milliónyi érték bújt meg. A fészkelés üteme nagyon eltérő, így látható és fogható volt két hetes, szinte csupasz fióka és kirepülés előtti nagyságú díszes tollazatú madár. Az esemény nagy élmény volt mind az érdeklődőknek, mind a Dunatáj Közalapítványnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában