Horgászat

2019.07.25. 12:35

Méretes kecsege akadt horogra Ordasnál

Az őshonos, veszélyeztetett halfajt 2014-ben vették ki a fogható fajok listájából.

Zsigmond Enikő

Tibor a közös fénykép elkészülte után visszaengedte a rekordközeli halat a Dunába

Forrás: Petőfi Népe

Közel harmincéves ismeretség fűzi egymáshoz az ordasi Didon Sándort és a Bak unokafivéreket, a kiskunhalasi Lászlót és a makói Tibort. A közös hobbi, a horgászat hozta össze őket, László és Tibor szívesen és gyakran jön a nagy folyóra szerencsét próbálni, s az ordasi Duna-szakasz számos szép zsákmánnyal ajándékozta meg már őket. Barátjuk, a vendéglátó ordasi horgász, Didon Sándor nevéhez országos rekord is fűződik, tíz évig ő tartotta a dunai magyar süllőrekordot 14,5 kilós halával, melyet itt, a község melletti folyószakaszon akasztott meg.

Bak László és Bak Tibor egy hétvégi horgászatra érkezett az elmúlt héten Ordasra. Egész nap kint voltak ladikkal a vízen, Lászlónak aznap nem volt szerencséje, Tibornak viszont görbült a bot, sorra kerültek a szákba a szép pikkelyesek. Estefelé, amikor feltámadt a szél, és kisodorta a ladikot a parti kövekhez, úgy gondolták, ideje menni. László már a parton, Tibor a csónakban pakolászott, de még egy bot be volt dobva…, amikor a kikötésnél segédkező Sándor észrevette, hogy kapás van. Szólt barátjának, figyeljen, de már feszült a damil és vitte a hal a botot. Azaz vitte volna, de Tibor megakasztotta, és közösen beszákolták a manapság ritkán látott példányt. Öt-hat éve szinte teljesen eltűnt a Dunából ugyanis a kecsege, ez a rendkívül finom, őshonos, a tokfélék családjába tartozó hal. Mint veszélyeztetett halfaj, 2014-ben ki is került a fogható fajok listájából.

Tibor a közös fénykép elkészülte után visszaengedte a rekordközeli halat a Dunába
Fotó: Petőfi Népe

A most horogra került példány 6,3 kilós volt, 88 centi hosszú (a dunai rekord 7,85 kilós). Hogy mennyire finom, azt nem tesztelhették, ugyanis Tibor a fényképezkedés után visszaengedte a halat a Dunába.

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában