megállt a drágulás

2019.07.28. 20:00

Megtorpantak, sőt csökkennek az albérletárak Kecskeméten

Az elmúlt három évben az egekbe szöktek a bérleti díjak a hírös városban. A Duna House idei, első féléves adatai alapján azonban megállapítható, hogy 2019-ben a drágulás megállt: az albérletárak tekintetében megtorpanás, sőt kismértékű csökkenés tapasztalható Kecskeméten.

Koós Kata

Sok lehetőségből választhat, aki Kecskeméten szeretne albérletet kivenni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Az albérletárak 2016-ról 2017-re mintegy harminc, tavalyelőttről 2018-ra pedig közel húsz százalékkal növekedtek Kecskeméten. Balláné Bende Marianna, a Duna House irodai értékesítési vezetőjének elmondása alapján 2019 eddigi adatait tekintve megállapítható, hogy a drágulás idén megállt, az albérletárak stagnálnak, sőt, kismértékű csökkenés is megfigyelhető a hírös város vonatkozásában.

– A tavalyi évben még dübörgött az ingatlanpiac. A befektetői réteg is magasabb áron vásárolt ingatlanokat, melyeket aztán szintén magasabb összegért kellett bérbe adni, hogy a befektetésből valami meg is térüljön. Például egy kétszobás lakás 18–22 millió forintba került. Ha valaki befektetési céllal vásárolt, legalább 90–100 ezer forintért kellett kiadnia. Ilyen magas árak mellett a befektetők már megfontolják a vásárlást, mert mindössze öt százalék vagy az alatti hozama van egy befektetési céllal vásárolt és aztán kiadott lakásnak – magyarázta, majd hozzátette: a bérlők tekintetében megállapítható egy lélektani határ, mely összeget még hajlandóak és képesek kiadni havonta albérleti díjként.

– Általánosságban százezer forint a vízválasztó, annál többet nem tudnak adni havonta egy átlagos albérletért. Míg tavaly 95 ezer forint körül volt egy kétszobás panellakás bérleti díja, most azokat 85–90 ezer forintért kínáljuk – közölte.

A felvételi ponthatárok kihirdetését követően általában az egyetemi városokban országszerte lényegesen megnő a kereslet az albérletek iránt, az irodavezető elmondása alapján azonban Kecskemét tekintetében nem tapasztalható kiugró változás szerda óta.

– Ennek, nézeteim szerint, legfőbb oka, hogy bár Kecskemét egyetemi város, alapvetően mégsem ez a fő vonzereje a településnek. A bérbeadási piac legnagyobb százalékát nem a felsőoktatásban tanulók teszik ki, sokkal nagyobb húzóereje van az autóiparban dolgozóknak – közölte.

Sok lehetőségből választhat, aki Kecskeméten szeretne albérletet kivenni
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Az értékesítési vezető elmondása alapján az elmúlt években sok szülő albérletkeresés helyett inkább ingatlant vásárolt felsőfokú tanulmányait végző gyermeke számára.

– Egyrészt, mert jó befektetés, Kecskeméten egy ingatlan bármikor jól értékesíthető. Míg a gyerek a városban tanul, tud hol lakni, ha pedig a tanulmányai végeztével esetleg nem szeretne Kecskeméten maradni, könnyűszerrel eladható a lakás – magyarázta.

A Duna House adatai alapján a bérlők által legkeresettebb kecskeméti városrészek a belváros és a Széchenyiváros.

– Jó a tömegközlekedés és az infrastruktúra. E városrészekben az egyszobás lakások havi bérleti díja jelenleg 70–80 ezer forint, a kétszobásokat átlagosan 90 ezer forintért kínálják. A háromszobás lakások havi bérleti díja pedig átlagosan 110 ezer forintról indul – mondta, majd hozzátette: a legolcsóbb albérleteket jelenleg Kecskeméten a Halasi út melletti társasházakban kínálják.

Balláné Bende Marianna, a Duna House irodai értékesítési veze­tője
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Az ingatlanértékesítő elmondta továbbá: tapasztalatai alapján a lakásukat kiadó ingatlantulajdonosok korántsem ódzkodnak a diákbérlőktől. Sokkal inkább minősül kizáró oknak a bérbeadás tekintetében a háziállat vagy a dohányzás.

– A bérbeadóknál a diákok tekintetében maximum az jelent visszahúzó erőt, hogy ők nyáron nem tartanak igényt az albérletre. Ha egy szezonra kibérlik az ingatlant, nem tekinthetők tartós bérlőnek, ha májusban elmennek, és csak szeptembertől bérelnék újra a lakást. Három hónapra pedig a tulajdonosok nyilván nem tudják másnak kiadni az ingatlant. Tehát az a diák minősül jó bérlőnek, aki a nyári időszakban is fizet a bérleményért – közölte az értékesítési vezető.

A főváros a legdrágább

Országos tekintetben Kecskemét az albérletárak vonatkozásában az egyetemi városok középmezőnyének alsó részére helyezhető. A legdrágább albérletkínálattal természetesen a főváros rendelkezik.

– Budapest 13. kerületében például a legolcsóbb, egyszobás, 31 négyzetméteres lakás bérleti díja százezer forint, az 1. kerületben pedig egy 32 négyzetméteres lakást körülbelül 160 ezer forintért kínálnak – mondta Balláné Bende Marianna, majd hozzátette: a főváros mellett Debrecenben és Szegeden is magasabbak az albérletárak, mint a hírös városban.

– Pécsett azonban mintegy 10–15 százalékkal alacsonyabbak az albérletárak, mint Kecskeméten. Például egy negyven négyzetméteres lakás havi bérleti díja 60 ezer forinttól indul – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában