gasztrokultúra

2019.07.11. 11:30

Csütörtökön kezdődött el a négynapos bajai halászléfőző fesztivál

Egyre nagyobb erővel készülődik nyári karácsonyára a város. Csütörtöktől a huszonnegyedik halfőző fesztivál eseményei zajlanak, egyre nagyobb intenzitással, a tervek szerint hétfő hajnalig.

Kubatovics Tamás

Szombaton délután az ünnepélyes tűzgyújtás után újra füstbe borul Baja belvárosa

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A házigazdák a vendégváró készletek felhalmozásával, megrendelésével foglalatoskodtak az elmúlt napokban, közben a rendezvény előkészületei miatt a kialakult rend szerint fokozódik a helyzet, azaz korlátozásokra, elterelésekre, lezárásokra számíthatnak a közlekedők. Szerdától például a Szentháromság téren már csak az átmenő forgalom biztosított. Bár a fával főzők ténykedése erősen szúnyogellenes tevékenység, azért ennél nagyobb és megelőző csapást is mérnek a vérszívókra, hisz a szombati főzés előtt egyszer biztosan gyérítik azokat.

A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvények egy része már megkezdődött, sportversenyek, üzleti találkozók, egészségügyi szűrések és kereskedelmi akciók is szerveződtek erre a hétre, illetve hétvégére. A gasztrokulturális rendezvények sorát elindító bajai program gazdasági jelentőségét érzékelteti, hogy a főtéri Tourinform-iroda éves ügyfélforgalma a múlt évben 14 ezer fő volt, ebből több mint hétezren a halászléfőzés három napján keresték fel az irodát, illetve az alkalmi információs pontokat.

A népünnepély hivatalos nyitónapján, azaz ma, a Felső-­bácskai Néptáncgála részeként délután 6 órától a városközpontban menettáncban mutatkoznak be a fellépők, majd a Szentháromság téri színpadon adnak számot tudásukról. Utánuk 10 órától a Csík zenekar koncertezik. A Tóth Kálmán téren délután fél 5-től gyermekműsor, este 9-től pedig a Danubia tamburásainak táncháza zajlik. A Petőfi-szigeten este a Memphis, majd a Zabavna Industrija muzsikál. Csütörtöktől három éjjel a – belépődíjas – DJ Fesztivál zajlik, este 10-től reggel 6 óráig.

Péntek este még magasabb fokozatba kapcsolnak az ünneplők. Ismét Pump Károly fotóiból készült kiállítás nyílik a Petőfi-szigeti hídon, a Vízállásjelentés című tárlat megnyitóját 18 órakor tartják. A főtéren este 8 órától az Ivan And The Parazol, majd a Quimby lép fel. A szigeten, a délutáni gyermekprogramokat követően, 18.30-tól a Nézz utána, 21 órától a Blahalouisiana, 23.30-tól pedig a 30Y koncertezik. A sörsátorban hajnali 1-től a Bad Times muzsikál.

Szombaton délután az ünnepélyes tűzgyújtás után újra füstbe borul Baja belvárosa
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A fő nap változatlanul a szombat, ekkor 18 órakor gyúlnak tüzek a bográcsok alatt és burkolódzik halászléfelhőbe a halászlé fővárosa.

A jeles nap programjai azonban már délutántól követik egymást. A Szentháromság téri színpadon 15 órától a térségben működő tánccsoportok lépnek fel, az ünnepélyes megnyitót követően a Csopak Demizson Allstars Orchestra, majd az Operettszínház művészei szórakoztatják a nagyérdeműt. Utánuk a Creme De La Pop formáció, azután pedig a Budapest Bár lép fel. Az éjféli tűzijáték után a Bohémek gondoskodnak a hangulatról. A szigeten délután 4-től gyermekkoncert, majd az Akusztikus Merénylet, este pedig Bye Alex és a Slepp, majd a Honeybeast következik. A Népek udvarában estétől hajnalig a Bácska Tamburazenekar muzsikál. A Tóth Kálmán utcai Borbás Mihály Bemutatóterem és Csillagvizsgáló is rendkívüli nyitvatartással fogadja a vendégeket. Derült idő esetén 21.30-tól két órán át bemutatják az égbolt aktuális látnivalóit, a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt, az M13 gömbhalmazt, valamint lézerrel az évszakra jellemző csillagképeket.

Fotó: Pozsgai Ákos

Vasárnap a szigeten 10 órától családi programok zajlanak, 15 órától Csernik Szende székely mesemondó, majd a Langaléta garabonciások gondoskodnak a jó hangulatról. Este a Heavenhike, majd Majka koncertje kínál szórakozási lehetőséget, a sörsátorban ezt követően további mulatozással köszönthetik az új hetet a legkitartóbbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában