galériával

2019.07.16. 17:30

Katonabajtársak találkoztak Szabadszálláson

Mintegy félezer katona adott randevút a hétvégén Szabadszálláson. A jubileumi helyőrségi honvéd találkozó keretében megemlékeztek a helyőrségben működött alakulatokról, valamint a katonai helyőrség megszűnésének 15. évfordulójáról.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

A bajtársi találkozó toborzó térzenével vette kezdetét, majd a város katonai emlékhelyein helyezték el a kegyelet virágait a rendezvény vendégei. A programot Horváth Balázs nyugállományú ezredes nyitotta meg, aki rövid visszatekintést adott Szabadszállás katonás időszakára az 1800-as évek végétől, napjainkig. A Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetője hozzászólásában kiemelt figyelmet fordított a felszámolási évfordulóit ünneplő alakulatokra, a 60 esztendeje megszűnt 44. tarackos tüzérosztályra, a hadrendből 30 éve törölt 53. gépesített lövészezredre, a 145. önálló harckocsi dandárra, valamint a 15 esztendeje felszámolt MH Alföldi Kiképző Központra és magára a szabadszállási helyőrségre.

Farkas Zoltán nyugállományú mérnök alezredes, a házigazda Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke a bajtársi találkozó jelentőségéről, az egyesület eredményeiről beszélt, dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere, a városban állomásozott katonai alakulatok és az itt lakók közti példaértékű együttműködés eredményeit emelete ki.

Dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség, csoportfőnöke a Zrínyi 2026 honvédelmi- és haderőfejlesztési program keretében végrehajtott és végrehajtandó feladatok, eszközbeszerzések részleteibe avatta be a hallgatóságot. Elmondta, a haderőfejlesztési koncepció három lépcsőben valósul meg, melynek eredményeként a magyar honvédség Közép-Európa meghatározó hadseregévé válik.

A városban működött katonai alakulatokra Dr. Végh Ferenc ny. vezérezredes, 145. önálló harckocsi dandár egykori parancsnoka, illetve Papp Miklós ny. ezredes az MH Alföldi Kiképző Központ parancsnoka emlékezett meg. Az ünnepség az elismerések átadásával zárult.

A szabadszállási városi napok szerves részét képező, a Magyar Honvédség által támogatott program keretében bemutatásra kerültek a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében a honvédség rendszerébe került eszközök, fegyverek, felszerelések, ruházatok. A rendezvényt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának előadása, budapesti Különleges Díszelgő Csoport fegyveres alaki bemutatója színesítette. A toborzó ponton információt, tájékoztatást kaptak az érdeklődők a katonai pályáról, a katonák járandóságairól. A közönség a katonai ellátó ponton megkóstolhatta a frissen sütött péksüteményeket is. A találkozó ünnepi ebéddel, majd baráti beszélgetéssel zárult. A szervezők lehetőséget biztosítottak a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény megtekintésére is.

Elismerték munkájukat

A Magyar Honvédség parancsnoka, Korom Ferenc altábornagy a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő teljesítménye, és a hagyományápolás terén végzett tevékenysége elismeréséül a XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó alkalmából emléktárgyat adományozott Udvarnoki Jánosné, valamint Búza Vince ny. alezredes részére. Emléklapot vehetett át Nagy András, Sztupákné Pásztori Anna Mária, Molnár Istvánné, Bánáti Csaba ny. őrnagy, Bur János ny. törzszászlós, Dóra Tibor ny. törzszászlós. Szabadszállás Város Önkormányzata nevében dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere emléklapot és emléktárgyat adományozott Csinga Mihály ezredesnek, emléklapot vehetett át dr. Végh Ferenc ny. vezérezredes, Korom Ferenc altábornagy, Baráth István dandártábornok, Bozóki János ezredes, Kolonics Attila ezredes, Papp Miklós ezredes, valamint Durgó Tamás őrnagy a várossal fennálló kiemelkedően jó és tartalmas együttműködés, továbbá az egykori helyőrség honvéd hagyományai ápolásának és megőrzésének érdekében végzett munkájuk elismeréséül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában