fesztiválszervezés

2019.07.07. 07:00

Baján van igény a nagyrendezvényekre, nyári fesztiválokra

Civilként vágott neki társaival két éve a kisüzemi sörfőzdék kínálatát és a minőségi utcai ételeket bemutató fesztivál szervezésének Éberfy István. Két sikeres fesztivállal a háta mögött idén újabb partnerekkel egy borfesztivállal gazdagították a nyári rendezvénykínálatot. A jövő hétvégén esedékes halfőzés mellett két hete a bor volt a főszereplő, három hét múlva a sör lesz az. Ezek apropóján kérdeztük Éberfy Istvánt.

Kubatovics Tamás

A bajai főtér hangulatos helyszíne a nyári fesztiváloknak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Mi volt a legnagyobb meglepetés, illetve öröm az új fesztivál kapcsán?

– Öröm a péntek volt, ezen a napon bizonyosodhattunk meg arról, hogy a városnak van igénye további nagyrendezvényre, szeretnek a bajaiak minőségi időt tölteni kellemes környezetben, társaságban és szeretik a finom borokat, ételeket. Ismét sikerült egy valóban bajaiaknak szóló, szerethető és minőségi rendezvényt létrehoznunk. További öröm, hogy egy remek csapat részeként valósíthattuk meg mindezt. Hálás vagyok szervezőtársaimnak Hodovány Anettnek és Pintér Györgyinek, és a türelemért üzlettársaimnak, valamint a segítségért mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény létrejöttéhez. Negatív meglepetés az időjárás volt. Azt tudtuk, hogy pénteken hibátlan fesztiválidő lesz, a szombatra hasonlóképp – esőmentesen – készültünk, míg a vasárnapot lélekben már elengedtem, lévén hetekkel a rendezvény előtt az előrejelzések szerint folyamatos esőzés volt várható. Ezzel szemben a szombatot elverte az eső, a vasárnapot viszont kellemes időjárás mellett poharazgatva tölthették a fesztiválozók. Az égiek elhagytak bennünket szombaton, és vasárnap ismét mellénk szegődtek. Kellemetlen meglepetésként a vasárnapi szúnyogirtás/gyérítés szolgált, mivel azt követően komoly invázióval támadták az alacsonyabb véralkohol szintű fesztiválozókat a rovarok. Az invázió miatt több fesztiválozó adta fel a heroikus küzdelmet és tért biztonságosabb helyre, azonban egy nagyobb létszámú kemény mag hajnalig folytatta a kóstolást, a borászok és a szervezőcsapat nekik köszönhetően elégedett lehet a fogyással és résztvevőszámmal.

– Mi az a tapasztalat, ami akár már a sörfesztnél is hasznos lehet?

– A színpadtechnikát bármi áron meg kell óvni a beázástól, és ezt már az építésnél maximálisan figyelembe kell vennünk. Ha erre jobban figyelünk, akkor elkerülhettük volna a szombati beázásokat, amelyek miatt kénytelenek voltunk lemondani a vasárnapi koncerteket. További tapasztalat, hogy nem engedjük el a kiállítókat ilyen könnyen. Természetesen, amennyiben valakinek az áramkimaradás miatt lehetetlenné válik a higiénikus és biztonságos kiszolgálás, az érthető, de a szemerkélő eső miatti hangulatvesztés a továbbiakban nem lehet oka a hazapakolásnak.

– Boros vagy sörös rendezvényt nehezebb szervezni?

– Nem sör- vagy borfesztivált, hanem első rendezvényt. Minden feladatnak vannak nehézségei, így a fesztiválszervezésnek is, bár egyelőre inkább hobbiként tekintünk erre a tevékenységre. Néha viszont inkább nehéz, fáradtságos, nyűgös és soha véget nem érő munka, de ez sokkal ritkább. Sok olyan specifikum van, amelyet a múlt tapasztalatai és a rutin nem tudnak pótolni. Egy új rendezvény kapcsán fel kell építeni a kapcsolati hálókat, a bizalmat minden egyes kiállítóval, fellépővel, munkatárssal, alvállalkozóval. Óhatatlanul alakulnak mélyebb és elhivatottabb kapcsolatok és vannak egyszeri alkalomra szólók. Néha olyan résztvevőket kell meggyőzni, akik jellemzően nem mennek első rendezvényre, mert azok kimenetele általában kétséges. A sok bizonytalanság ellenére határozott döntéseket kell hozni még akkor is, amikor nem látjuk a kimeneteleket, csak van egy víziónk. Lelkileg megterhelő, hogy a majdnem egyéves megfeszített munka eredményét csak hónapokkal később látjuk és azt egy rosszul időzített néhány órás eső porig tudja rombolni. Egyébként a bor más társadalmi megítélés alá esik, mint a sör, még akkor is, ha esetünkben a sör kiváló minőségű, kézműves termék. A borral kapcsolatban mások az elvárások, máshogyan kommunikál a közönség, máshogyan viselkednek a borászok, kiállítók és ez az attitűd más hozzáállást kíván a szervezőktől. A Vinalia Borkonferencia szervezése sem könnyített a dolgunkon, de köszönhetően Vultur-Fenyősi Diána, a Bajai Hegyközség hegybírója hathatós közreműködésének, ezzel is megbirkóztunk és a résztvevőktől számos pozitív visszajelzést zsebelhettünk be.

A bajai főtér hangulatos helyszíne a nyári fesztiváloknak
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

– Miben lesz változás jövőre?

– Nem tudom. Reméljük, hogy 2020-ban egy újabb fesztivállal ismét megtaláljuk a bajaiak ízlését és reméljük, hogy úgy a Vinalia, ahogyan a BeerBQ is kedvelt és várt színfoltja lesz a városi rendezvénykínálatnak.

Borra sör

Három napra 16 sörfőzde 120-féle italát, 17 streedfood kínálatot és esténként zenei csemegéket kínál a harmadik alkalommal július 26. és 28. között zajló BeerBQ – Bajai Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivál a Tóth Kálmán és a Szent Imre téren. Soha nem álltak ilyen jól az előkészületekkel, mondta el a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában