galériával

2019.07.29. 07:00

Az elhurcolt ladánybeneiekre emlékeztek

Emlékoszlop-avatással kezdődött a falunapi vigasság szombaton Ladánybenén. Az emlékoszlop a polgármesteri hivatal megújult udvarán kapott helyet.

Koós Kata

Fotó: Gulyás Sándor

– Alig három hónapja, hogy a polgármesteri hivatal épületét átadtuk. Most újra e helyen állva ünnepelhetünk együtt, mert a település egy újabb színfolttal gazdagodott. Egy új, szemet gyönyörködtető parkoló- és pihenőhelyet hoztunk létre padokkal és új kandeláberekkel – mondta megnyitóbeszédében Kardos Attila, Ladánybene polgármestere, aki hozzátette: a hivatal udvarának megszépítését teljes egészében önerőből finanszírozta az önkormányzat. A kertben felavatott emlékoszlopot a településről a második világháború után málenkij robotra elhurcolt ladánybenei lakosok emlékére állíttatta a településvezetés.

Az ünnepségen dr. Salacz László országgyűlési képviselő is részt vett.

– Mivel hazánkban a politika és a történetírás évtizedekig hallgatott a málenkij robot, a gulág, a kitelepítés jelenségéről, a szovjet megszállás és kommunista diktatúra fekete krónikája nagyrészt szájhagyomány útján és családi körben élt tovább, és terjedt el. A felelősség nagy, mert a mai fiatalok jó részében téves, romantikus kép él a kommunizmusról. Vonzza őket az utópisztikus egyenlőségfelfogás és a forradalmi, lázadó hevület. Az emlékművet nézve egy kicsit magunk is részesévé válunk annak, hogy mit érezhetett az a hétszázezer ember, akiket elhurcoltak a gulágra. Rengeteget kell még emlékeznünk, hogy többé ilyen ne történhessen meg, és ne legyen Magyarországon meg nem értett történelem – mondta.

Az emlékoszlop felavatása és megáldása után tárlat nyílt Varga László fényképeiből, valamint az orgoványi festőtáborban készült alkotásokból a művelődési házban.

A falunap ezt követően a sportpályán folytatódott, ahol többek között főzőversennyel, kispályás labdarúgó-tornával, kutyás bemutatóval, koncertekkel, éjszaka pedig tűzijátékkal és retró diszkóval várták a szervezők a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában