Kiskunhalas

2019.06.11. 20:00

Tanulás, kreativitás és türelem a sikeres játékkészítés titka

Napjainkban a legtöbb gyerek számára ismerős közeget jelentenek az online videójátékok. A halasi gimnazista azonban nem elégedett meg pusztán a játék­élménnyel. Alkotóként is érvényesülni szeretne, ezért saját virtuális terek létre­hozásán dolgozik.

Mester-Horváth Nikolett

vEgri László komplex virtuális világ megalkotásán dolgozik A szerző felvétele

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A mai gyerekek és tinédzserek jelentős hányada aktívan részt vesz – főként online – videójátékokban. Ezek a különleges élményt nyújtó virtuális világok sarkallták a halasi Egri Lászlót, a Bibó István Gimnázium harmadik évfolyamos tanulóját arra, hogy maga is elkezdjen videójátékok készítésével foglalkozni.

Egri László kisgyerekként találkozott először ilyen játékokkal, melyek gyorsan fő szabadidős tevékenységévé váltak.

– Gyerekkoromban messze laktunk az óvodától és az iskolától is, a barátaim sem a szomszéd utcában éltek, így gyakran az online videójátékokon keresztül léptem kapcsolatba másokkal. Valahogy ez a világ engem magával ragadott – mondta Egri László.

Eleinte az egyéni játékokban próbálta ki magát a tehetséges fiatal, majd egyre jobban elmélyült a csapatalapú online videójátékokban, ami lehetőségeket és kihívásokat is rejt a számára. – Ebben a térben az iskolatársaimmal és idegenekkel – akikkel később barátok lehetünk – is meg kell tanulnom együttműködni a győzelem érdekében. A taktikák kitalálása közben fejlődik a problémamegoldó képességem. Ami még nagyon jó ezekben a játékokban, hogy mindenki az egyéniségének megfelelő karaktert választhat magának. Lehetsz kommandós, kém, mesterlövés, sőt szerelő is – részletezte Egri László.

Már gyerekként megfogalmazódott benne, hogy milyen jó lenne saját játékot készíteni. Az egyik legnépszerűbb online videójátéknak a műhely része – ahol a játékosok is tudnak alkotni – volt az első felület, ami inspirálta. – Úgy gondoltam, ha másoknak ez sikerül, akkor nekem miért ne menne. Az interneten rengeteg információ van erről.

Egri László komplex virtuális világ megalkotásán dolgozik
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

Egy online képzést is elvégeztem, hogy több játékosra épülő játékot is el tudjak készíteni. Három-négy évvel ezelőtt – az általános iskola végén – megtanultam az internetről a programozás alapjait, de akkor rögtön nem kezdtem neki a játékkészítésnek. Körülbelül másfél évvel ezelőtt az informatikatanárom által tartott képzésen felfrissítettem a tudásomat, és ebben a tanévben komolyabban belevetettem magam az alkotásba – mondta a tehetséges fiatal.

Egy videójáték elkészítéséhez rengeteg ráfordított idő és tanulás szükséges, kitartás nélkül aligha lehet eredményt elérni.

– Programozás nélkül nincs videójáték, ez ad keretet minden virtuális világnak, ez megtanulható szabályokra alapszik. Fontos még a grafika és a történet, ami viszont kreativitást és intuíciót igényel. A türelem pedig nélkülözhetetlen, hiszen hosszú hetek, hónapok telnek el, míg a gondolatból tényleg megszületik a használható és élvezhető videójáték, amit az interneten erre szolgáló felületeken elérhetővé lehet tenni a felhasználók számára – összegezte Egri László.

Sok ihletet merít a sci-fiből

Egri László jelenleg egy nagyszabású projekten munkálkodik. – Ebben a virtuális térben az összes teória a világunk működéséről és létezéséről – mint például a lapos Föld elmélete – valóságos lesz. Olvasok sci-fi irodalmat és nézek ilyen stílusú filmeket, ezekből sok ihletet merítek, például ebben a játékban a szereplőim az elméjük erejét, a gondolataikat használják majd energiaként – árulta el a tehetséges diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában