videóval

2019.06.18. 14:00

Orvos helyett robot asszisztálhat a halasi műtőben

Az orvoslásban is egyre elterjedtebb a robottechnika használata, ami precízebb, kevesebb egészségügyi kockázattal járó beavatkozást tesz lehetővé. A halasi kórház orvosai kipróbálhattak egy ilyen eszközt, irányítható robotkar segítségével végeztek műtéteket. A tervek szerint az eszköz a kórház tulajdonába kerül.

Mester-Horváth Nikolett

Holman Endre főorvos már több műtétnél használta az eszközt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az elmúlt hetekben a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosai a különböző laparoszkópos műtétek során egy Soloassist nevű robotkart próbálhattak ki.

Ez a robottechnika az orvos irányítása alatt áll, pontosan az történik, amit a szakember szeretne.

– A robotkar a műtőasztalra rögzíthető és egy steril behúzólepedővel letakarható. Ehhez kapcsolódik egy laparoszkópos kamera, amit sebészeti, nőgyógyászati és urológiai műtéteknél használunk. Ezeknél a műtéteknél a kameraasszisztens általában egy másik szakorvos, az ő szerepét helyettesíti ez az eszköz. A kamerát egy joystick segítségével az operáló orvos az asszisztáló kezével mozgatja, beállítja, míg az operáló kezével végzi a beavatkozást. Lehet közelíteni, távolítani, balra és jobbra mozgatni a kamerát. Természetesen van egy vészkikapcsoló gomb, ha bármi meghibásodás történne, de a szerkezet nagyon megbízható – részletezte az eszköz használatát dr. Ördögh Csaba, a halasi kórház orvosigazgatója.

A halasi kórházban évek óta végeznek laparoszkópos műtéteket, melyek lehetővé teszik, hogy a sebészeti beavatkozások a lehető legkisebb szövetkárosodással és fájdalommal járjanak. A roboteszköz stabilitása és a fáradtság kiiktatásának köszönhető megbízhatósága további komoly előrehaladást jelent a sebészetben.

– Egy hosszú műtét során például kiküszöbölhető az asszisztáló orvos remegő keze ezzel az eszközzel. Képzeljük el, mintha egy olyan ember lenne a műtőben, akinek soha nem remeg a keze. Ha öt óra hosszáig kell, akkor addig áll megbízhatóan a műtőasztal mellett. Gyakorlatilag kivált egy orvost. Egyszerű, ugyanakkor nagyszerű. Nincs túlbonyolítva a szerkezet, minden, ami fölösleges, kihagyták belőle, hogy a legkisebb legyen a meghibásodási lehetőség – mondta dr. Ördögh Csaba.

A Soloassist eszköz használatát a szakemberek könnyedén elsajátították.

– Nagyon egyszerű a kezelése és nagyon nagy segítség, hisz egy ember munkáját kiváltja a műtőben. Praktikus, precízen és könnyen irányítható eszköz. Urológusként laparoszkópos sérv- és veseműtéteknél alkalmaztam már, kiválóan működik. Minden műtétnél használható, rövid idő alatt megtanulható a használata. Az ilyen eszközöknek napról napra nő az orvoslásban betöltött szerepük – mondta dr. med. habil Holman Endre PhD, urológus főorvos.

Dr. Ördögh Csaba a baon.hu kérdésére elmondta: nagyon bizakodók azzal kapcsolatban, hogy Bács-Kiskun megyében elsőként a halasi kórház tulajdonába kerülhet egy ilyen eszköz.

Holman Endre főorvos már több műtétnél használta az eszközt
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

Da Vinci, a robotsebész

A világ jelenlegi legfejlettebb robotsebészeti eszköze a Da Vinci robot, mely urológiai, nőgyógyászati, szív- és agysebészeti műtéteknél használható. Az orvos a robotműtét során a Da Vinci számítógépes rendszere, egy háromdimenziós képernyő előtt ül, és konzollal, illetve pedálokkal irányítja a robotkarokkal felszerelt eszközt. Ez a technika lehetővé teszi, hogy akár egy másik földrészről irányítsa a műtőben lévő robotot az orvos. Hazánkban még nincs ilyen robotsebészeti eszköz, egyelőre csak bemutatóműtétekre hozták Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában