Digitalizáció az aktív idősekért

2019.06.29. 07:00

Ablakot nyitottak a digitális világra Szabadszálláson

Sikeresnek bizonyult a Digitalizáció az aktív idősekért program keretében rendezett ismeretterjesztő foglalkozássorozat Szabadszálláson. Az elmúlt egy évben több mint ötven 65 év feletti helyi lakos sajátította el a számítógép használatának alapjait a Digitális Jólét Program Ponton, a József Attila Közösségi Házban.

Gulyás Sándor

Az idősekkel könnyű dolgozni, mivel rettenetesen motiváltak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A kormány tavaly indította el a Digitális Jólét Programot (DJP). Országszerte ezerötszáz helyen hoznak létre információs pontokat, melynek egyike a szabadszállási művelődési házban működik. Az elmúlt egy esztendő alatt tizenöt csoportban több mint ötszáz ember ismerkedett meg a korszerű digitális eszközökkel, sajátította el használatukat.

– A résztvevők egyebek között megismerkedtek a számítógép alapvető funkcióival, az operációs rendszerrel, a legfontosabb alkalmazások használatával, szövegszerkesztő, számológép, hang és képi tartalmak lejátszásával, a dokumentumok másolásával. Ami talán ma a legfontosabb, a kommunikációhoz szükséges funkciókkal, a levelezéssel, közösségi oldalak, az ügyfélkapu használatával, elektronikus ügyintézéssel, melyek ismerete a mai világban már elengedhetetlen. A közösségi programok ismerete azért is nélkülözhetetlen, mivel az idősek között nagyon sok a magányos, az egyedül élő, betegségekkel küszködő ember. Számukra a számítógép a legkönnyebben elérhető, esetenként az egyetlen ablak a világra – mondta el érdeklődésünkre Szekeres Mihály, DJP-mentor.

A hallgatók nagyon gyorsan megszerették a Facebookot, hiszen az alkalmazás segítségével írásban, hangban és képben is tudnak kommunikálni, fotókat, dokumentumokat elküldeni. Az idős korosztály tagjai azonban nemcsak kommunikálnak az internet segítségével, hanem a szabadidő eltöltésére, játékra is használják.

– Az ismeretek elsajátítása viszonylag gyorsan megy. A magány, a kommunikációs lehetőségek beszűkülése lényegében rákényszeríti az időseket a digitális eszközök használatára. Könnyű velük dolgozni, mert rettenetesen motiváltak. A legidősebb tanítványom 84 éves volt, ami azt jelenti, hogy soha sincs késő a tanuláshoz. Örömmel tapasztalom azt is, hogy gyermekeik is mindent megtesznek annak érdekében, hogy szüleik, nagyszüleik minél hamarabb elsajátítsák a megfelelő készségeket – tette hozzá a szakember.

Az idősekkel könnyű dolgozni, mivel rettenetesen motiváltak
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Régóta üzemel képzés a József Attila Közösségi Házban

A számítógépes ismeretterjesztő előadássorozat több évtizedes múltra tekint vissza Szabadszálláson. A nyolcvanas évek közepétől folyamatos a képzés a József Attila Közösségi Házban. Az első időkben a fiatalokkal, majd az aktív korosztállyal foglalkoztak, az idősebb generáció számára tizenöt éve, az elsők között indult előadássorozat az intézményben.

– Az igény folyamatos, mivel a digitálisan alulképzett emberek száma úgymond újratermelődik. Számításaim szerint legalább még tíz év kell ahhoz, hogy azok az emberek is fel tudjanak zárkózni, akik a középiskolában még nem tanultak számítástechnikát – tette hozzá Szekeres Mihály.

Szeniorklub indul

A következő ingyenes ismeretterjesztő előadássorozat augusztus 26-án, hétfőn indul. A volt tanítványok kérésére egy úgynevezett szeniorklubot is létrehoznak, ami az ismeretek szinten tartását, bővítését szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában