újraavatás

2019.06.27. 17:30

A természet óvta meg a kiskőrösi emlékművet

Éppen száz éve végeztek ki három olyan polgárt Kiskőrösön, akik tiltakoztak a Tanácsköztársaság terrorja ellen. Kedd este egy korábban már felállított emlékművet avattak újra, tisztelegve emlékük előtt.

Barta Zsolt

A leszármazottak, ismerősök, a város polgárai és a helyi szervezetek helyezték el az emlékezés virágait

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Száz éve annak, hogy a Tanácsköztársaság vörös terrorja ellen lázadtak fel a polgárok a Duna mentén, Kalocsán és környékén, illetve a Kiskunságban. A vörösök Kiskőrösön három embert végeztek ki, akiknek az emlékét a város közössége megőrizte. A tiszteletükre 1928-ban emlékművet állítottak az evangélikus temetőben, amelyet a sors megőrzött az utókornak. A szocializmusban elfeledkeztek róla a hatalom birtokosai, a növényzet benőtte. Kedd este népes közönség előtt avatták újra az emlékművet, amely alatt Spang József tartalékos főhadnagy, Szenohradszki Pál gazdálkodó, és Kutyifa János napszámos maradványai pihennek.

A leszármazottak, ismerősök, a város polgárai és a helyi szervezetek helyezték el az emlékezés virágait
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Turán István helytörténész szervezte az ünnepséget, és röviden vázolta a kort is, amely az I. világháború utáni zűrzavar korszaka volt az ország számára. A történész után Domonyi László polgármester vette át a szót, méltatva Turán István tevékenységét, aki az emlékmű újraavatását szorgalmazta. Mint mondta, a kiskőrösieknek szerencséjük van, mert a szocializmusban megsemmisítették az ilyen emlékműveket. Ez csak azért maradt meg, mert benőtte a zöld növényzet, és meg volt fordítva az emlékmű felirata. A sors így védte meg az emlékművet.

A felújított emlékmű
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe
Romsics Ignác akadémikus
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

A visszaemlékezők között volt Romsics Ignác történész professzor, akadémikus, aki annak a kornak a szörnyűségeire hívta fel a figyelmet, amelynek része volt a három ember kivégzése. Egy nyugodt, békés világba robbant be a világháború 1914-ben. A besorozott férfiak egy része nem tért vissza, aki visszajött, többnyire sebesült volt. Az itthon maradtak sorsa sanyarú volt, 1917-re már ellátási zavarok voltak. Az országban 1918 őszén zavargások törtek ki, bár a nemzetőrség ezt kordában tartotta. A Károlyi-kormány választójogot és földet ígért az embereknek, hogy a helyzetet konszolidálja. Az 1919. március 21-i kommunista hatalomátvétel következtében a hatalom a kis- és a középbirtokosok földjét is államosítani kívánta, illetve a korábban beígért nagybirtokokat nem akarták szétosztani. A vidéki lakosság ezt nehezményezte, illetve azt is, hogy dologidőben sorozni is akartak a vörösök. A hangulat romlott, majd 1919 nyarán lázadás tört ki a kommunista hatalom ellen a Duna-melléken, amelynek csak egy halálos áldozata volt. A felkelőket leverő vörösök rögtönítélő bíróságai Tasson három, Hartán egy, Solton tizennégy, Kalocsán huszonkettő, Kiskőrösön három embert végeztek ki, mondta az akadémikus. A történész visszaemlékezése után az evangélikus, a katolikus és a baptista egyház lelkipásztorai áldották meg az emlékművet, majd a leszármazottak és mások koszorúkat, virágokat helyeztek el a síron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában