solt

2019.06.29. 11:30

A Szőlőhegyen túráztak, pincéket látogattak

Negyedik alkalommal szervezte meg a művelődési ház a Szőlőhegyi Bakancstúrát. A rendezvényen mintegy százan vettek részt, a legfiatalabb résztvevő egy-, a legidősebb hetvenhárom éves volt. A nyolc kilométeres távot négy óra alatt tette meg a csapat.

Lencsés P. Anna

A túra résztvevői a Kerti pincénél

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

– A Bakancstúrával egy családoknak szóló program volt a célunk, amelyben közösen mozoghat együtt kicsi és nagy, és közben helyi látványosságokkal, értékekkel ismerkedhet meg. Örömmel látjuk, hogy az esemény egyre népszerűbb, a résztvevők száma évről évre növekszik – mondta Farkas Beáta, a solti Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

A túra minden esetben a városi könyvtár parkjából indul, és a solti Szőlőhegyen folytatódik, minden évben más és más útvonalon.

– Partnerünk a lebonyolításban a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend, amelynek tagjai segítenek abban, hogy minden alkalommal három, négy pincésgazda várjon bennünket a saját pincéjénél, ahol meg tud pihenni a túrázó csapat. Azon kívül, hogy séta közben a solti Szőlőhegy zegzugos útjaival, látnivalóival megismerkedünk, a helyi szőlő- és borkultúrába is kapunk betekintést. A megállóknál vendéglátóink bemutatkoznak, megmutatják pincéjüket és mesélnek arról, hogy a saját maguk termelte szőlőből hogyan készítik el és gondozzák saját boraikat. Ezután aki szeretne, az kóstolót is kap, és megnézheti a borospincéket is, amelyek mivel egyedileg készültek évtizedekkel ezelőtt, sohasem egyformák. A kirándulások egy piknikkel zárulnak, ahol kézműves hamburgert kapnak a résztvevők – foglalta össze a túrát Farkas Beáta.

A túra résztvevői a Kerti pincénél
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

– A gyalogos programunk mellé minden évben egy kerékpártúrát is szervezünk, hasonló célokkal. A résztvevők kitűzőt kapnak induláskor, vannak többen, akiknek mind a négy megvan, tehát az összes túránkon részt vettek. Nagyon jó a hangulat a gyaloglás során, ebben az évben Hartáról, Kalocsáról, Kisapostagról és Dunaújvárosból is csatlakoztak a csapathoz. A többórás együttlét alatt kapcsolatok épülnek, barátságok szövődnek. Mindenkit szeretettel várunk túráinkra, ahol garantált a testi és lelki felfrissülés – tette hozzá a solti művelődési ház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában